Univerza v Mariboru in podjetje XENYA sta podpisala pogodbo o dobavi opreme za projekt, v okviru katerega bodo v Mariboru vzpostavili nacionalni superračunalniški center.

Univerza v Mariboru in podjetje XENYA sta danes podpisala pogodbo o dobavi opreme za projekt »Nadgradnja nacionalnih raziskovalnih infrastruktur HPC – RIVR«, katerega prijavitelj in koordinator je Univerza v Mariboru z dvema konzorcijskema partnerjema, Institutom informacijskih znanosti IZUM in Fakulteto za informacijske študije v Novem mestu.

»Današnji podpis pogodbe pomeni prelomno pridobitev tako za Univerzo v Mariboru kot tudi za vzhodno regijo in Maribor, saj bo prispeval k razvoju številnih raziskav na mnogih znanstvenih področjih, bo pa tudi znaten prispevek k razvoju gospodarstva,« je ob podpisu dejal rektor Univerze v Mariboru, prof. dr. Zdravko Kačič.

Celoten projekt je vreden 20 milijonov evrov, v okviru katerega bodo v Mariboru vzpostavili nacionalni superračunalniški center.

Kot so sporočili z mariborske univerze bo pridobitev zagotovila vzpostavitev odprto dostopne raziskovalne infrastrukture in okolja za izvedbo neodvisnih raziskav v okviru učinkovitega sodelovanja z gospodarstvom v splošno korist in za potrebe gospodarstva kot celote. Prav tako bo spodbujala raziskovalne aktivnosti in njihov prenos v gospodarstvo preko učinkovitega sodelovanja, pri čemer se rezultati sodelovanja splošno, obsežno in nediskriminatorno razširjajo po načelu odprtih raziskovalnih podatkov (Open Research Data). Okrepila bo povezovanje med akademsko sfero in gospodarstvom ter hkrati krepitev raziskovalnega potenciala institucij znanja in razvojno naravnanih gospodarskih subjektov preko izkoriščanja zmogljivosti nacionalnega vozlišča HPC RIVR.

Omogočila bo tudi prenos znanja in dobrih praks HPC doma in iz tujine, ki bodo imele vpliv na inovativne razvojno raziskovalne aktivnosti, ustvarjanje novega znanja in njegovo uporabo v okviru raziskovalnih projektov v obliki namenskih izobraževanj, delavnic in strokovnih srečanj.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
butalec (ni preverjeno)

In potem bo ostal nekje v skladišču kot že eden super računalnik

Starejše novice