Slika je simbolična.
Po Magnini ustavitvi proizvodnje v hoški lakirnici so se porajala vprašanja, ali bo država od podjetja zahtevala vračilo 18 milijonov vredne finančne spodbude, ki ji ga je vlada podelila za vzpostavitev proizvodnje. Sedaj so s podjetjem dosegli dogovor.

Kanadsko-avstrijska Magna sta leta 2016 napovedala takratni premier Miro Cerar in gospodarski minister Zdravko Počivalšek

Marca 2017 je vlada sprejela sklep o dodelitvi 18,61 milijona evrov finančne spodbude Magni Steyr za vzpostavitev proizvodnje, a se je realizacija okoli 150 milijonov evrov vrednega projekta prve faze nekoliko ustavila zaradi nasprotovanja okoljskih organizacij, ki so nasprotovale sečnji tamkajšnjega gozda in postavitev lakirnice na kmetijske površine.

Proizvodnja v hoški lakirnici je stekla leta 2019, avtomobilski koncern pa je v začetku marca napovedal skorajšnje zaprtje hoškega obrata lakirnice.

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je ob napovedanem zaprtju poudaril, da bo Slovenija od Magne zahtevala vračilo državne pomoči. 

Gre za 18,6 milijona evrov, gospodarski minister pa je danes sporočil, da so z Magno dosegli dogovor o vračilu dobljene finančne spodbude.

Magna bo Sloveniji vrnila 22 milijonov evrov

Kot je danes razložil Matjaž Han, so imeli na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport dve možnosti. Prva je bila tvegano večletno sodno pravdanje z negativnim izidom, druga pa konstruktivni pogovori z Magno s končnim ciljem dosega sporazuma.

Tako so po prejemu informacije o zaprtju Magnine lakirnice v Hočah na ministrstvu pristopili k pogovorom s podjetjem in so z Magno dosegli dogovor o vračilu.

Magna bo tako v državni proračun vrnila 18 milijonov evrov z obrestmi v višini 3,5 milijona evrov, torej skupno dobrih 22 milijonov evrov. Izplačilo bi naj bilo po napovedih v proračun nakazano med 12 in 16 junijem. Dogovor so namreč že posredovali Magni, ki ima sedaj dva tedna za plačilo.

»Pogovori niso bili lahki, so pa bili zelo konstruktivni in korektni,« poudarja gospodarski minister Han.

Komentarji (1)

razvodniče (ni preverjeno)

v hočah so ga popušili ko stara kuzla

Starejše novice