Družbi, ki naj bi poskrbeli za razvoj letališča v Mariboru, imata povečan kapital. Kitajski investitorji pa naj bi državo o podelitvi koncesije med drugim prepričali z dokazilom o vrtoglavem bančnem depozitu.

Kitajski investitorji, ki želijo izpeljati megalomanski projekt na Letališču Edvarda Rusjana Maribor, so dokapitalizirali družbo SHS Aviation za 12,8 milijonov evrov, razkriva objava na Ajpesu. Po neuradnih informacijah Mariborinfo naj bi pred tedni v višini 1,6 milijonov evrov dokapitalizirali tudi družbo Aerodrom Maribor. Povečanje osnovnega kapitala pri Aerodromu Maribor sicer sodišče še ni potrdilo oziroma listina še ni objavljena na Ajpesu.

Lastnik družb Villa 1 osnovnega kapitala sicer ni povečal z lastnim vložkom, temveč so to po informacijah Mariborinfo storili s pretvorbo terjatev v kapital.

Kitajci ministrstvu 'pomahali' s 130 milijoni

Čeprav bi lahko sklepali, da so kitajski investitorji prav z dokapitalizacijo prepričali ministrstvo za infrastrukturo, da bo to prihodnje leto razpisalo koncesijski akt, temu najbrž ni tako. O resnosti svojih načrtov z mariborskim letališčem naj bi ministrstvo prepričali z nečim drugim.

Po neuradnih informacijah Mariborinfo je Aerodrom Maribor ob pobudi za javno-zasebno partnerstvo ministrstvu za infrastrukturo priložilo dokazilo o bančnem nakazilu v višini 130 milijonov evrov na posebnem bančnem računu, ki čakajo na začetek projekta nadgradnje mariborskega letališča.

Informacije na ministrstvu za zdaj še niso oziroma niso želeli potrditi. Med številnimi vprašanji v zadnjih tednih na temo letališča so namreč 'spregledali' le na to o dokazilu o bančnem depozitu pri pobudi za javno-zasebno partnerstvo.

75 odstotkov nadgradnje mariborskega letališča bi financirale kitajske banke

A teh 130 milijonov evrov je le majhen del načrtovanih več kot 600 milijonskih investicij na Letališču Edvarda Rusjana, kjer želijo kitajski investitorji poleg podaljšanja pristajalne steze zgraditi povsem nov terminal, hotel in drugo infrastrukturo. 130 milijonov evrov na bančnem računu je del lastne udeležbe kitajskih investitorjev, ostalih več kot 500 milijonov evrov pa naj bi za megalomanski projekt prispevale kitajske investicijske banke. Do teh sredstev so si zagotovili dostop lanskega novembra, ko so podpisali memorandum o investiciji.

Kitajski investitorji so v zadnjih mesecih pritiskali na ministrstvo za infrastrukturo za podelitev koncesije. Prav ta bi jim omogočila možnost gradbenih posegov in s tem izpeljavo projekta širitve in posodobitve letališča.

Projekt mariborskega letališča je bil uvrščen v iniciativo kitajske države One Beld, One Road, preko katere naj bi Kitajci za letališče v Mariboru zagotovili kar 660 milijonov evrov.

Podjetji SHS Aviation in China State Construction Engineering Corporation sta novembra lani v Budimpešti na vrhu srednje in vzhodnoevropskih držav in Kitajske 16+1 podpisali pogodbo o razvoju mariborskega letališča v vrednosti 660 milijonov evrov. Mariborsko letališče naj bi s projektom postalo eno izmed glavnih letališč za kitajske turiste in tovor. Preko mariborskega letališča naj bi potovala tudi pošta za Kitajsko, Rusijo in vso Evropo.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
NE ... (nepreverjen)

"kitajček" ti ne bo mogu pomagat če sam ne znaš …

Starejše novice