Foto: Mediaspeed.
Družba RUNE Enia je predstavila projekt izgradnje širokopasovnega optičnega omrežja na slovenskem podeželju, ki bo končnim uporabnikom omogočalo hitrosti prenosa do 10 gigabajtov na sekundo.

Gradnja omrežja bo trajala tri leta in zajela približno tretjino vseh gospodinjstev v Sloveniji, ki prostorsko gledano pokrivajo kar 70 odstotkov ozemlja države. V tem času bo družba RUNE Enia slovensko podeželje povezala z več kot šest tisoč kilometri medkrajevnega širokopasovnega optičnega omrežja. Z gradnjo bodo pričeli v Šentilju.

Projekt se izvaja tudi v sosednji Hrvaški, kjer se omrežje gradi na delih Primorsko-goranske in Istrske županije. Investicija na Hrvaškem je ocenjena na približno 60 milijonov evrov.

Z izgradnjo omrežja na območjih, ki trenutno niso pokrita z optično infrastrukturo, bo RUNE pomagal enotam lokalne samouprave pri doseganju ciljev digitalne agende za Evropo 2020 tako, da bo zagotavljal povezovanje v novo dostopovno optično omrežje, ki bo omogočalo hitrosti, večje od 1 gigabajt na sekundo, oziroma celo do 10 gigabajtov na sekundo. Ker bo gradil odprto omrežje, to pomeni, da bo vsem operaterjem omogočen dostop in najem storitev omrežja pod enakimi pogoji, bo končnim uporabnikom omogočil, da bodo sami zbirali ponudnika storitev, ki je glede na ceno in kakovost storitev za njih najprimernejši oziroma najugodnejši.

Foto: Mediaspeed.

Ena največjih tujih investicij optičnega omrežja

Goran Živec, direktor družbe Rune Enia, je ob tem povedal: »Projekt RUNE je doslej največja neposredna tuja investicija v izgradnjo odprtega širokopasovnega optičnega omrežja v Sloveniji. Kar je še bolj pomembno, projekt se bo izvajal na območjih redke poseljenosti, torej na slovenskem podeželju, kjer do sedaj ni bilo komercialnega interesa slovenskih infrastrukturnih operaterjev in zaradi tega takšna infrastruktura ni bila dosegljiva večini gospodinjstev in pravnim osebam izven mestnih središč. Zaradi izjemno velikega vpliva investicij v širokopasovno infrastrukturo na gospodarski in družbeni razvoj, se je v Sloveniji zaradi pomanjkanja investicij na podeželju v preteklih letih poglabljal razvojni in digitalizacijski razkorak med mesti in podeželjem.«

»Digitalni razvoj urbanih in podeželskih okolij je ključen za prihodnji razvoj Evrope, ki mora v digitalni korak s časom. Tega se zaveda tudi Evropska komisija, ki je zato leta 2016 sprejela evropsko strategijo za tako imenovano gigabitno družbo do leta 2025 ter z njo določila vizijo Evrope, v kateri razpoložljivost in uporaba visoko zmogljivih omrežij omogočata nadaljnji razvoj celotnega enotnega digitalnega trga. Smele načrte je podprla z več pobudami in finančnimi mehanizmi za države in podjetja - na primer Wifi4EU, Sklad Connecting Europe Broadband, Connecting Europe Facility, krepitev povezljivosti pa je tudi en izmed osrednjih elementov prihodnjega proračuna Evropske unije za 2021-2027. Veseli me, da je vse več projektov, ki s podporo Evropske unije, uspešno stopajo po poti do cilja – do leta 2025 omogočiti prav vsem evropskim gospodinjstvom dostop do priključkov s hitrostmi vsaj 100 megabajtov na sekundo,« je dodal vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič.

Foto: Mediaspeed.

Štefan Žvab, župan občine Šentilj, je poudaril, da je »širokopasovno omrežje za vse podeželske občine izredno pomembno za razvoj redkeje poseljenih območij. Predstavlja namreč vsakodnevno in nenehno potrebo naših ljudi, mladih v šolah in fakultetah, podjetnikov za delovanje gospodarskih subjektov, pa tudi starejših za preživljanje njihovega časa. V Šentiljski občini smo potrebo po takšnem omrežju zaznali že pred precej časa. V občinah takšnega projekta zagotovo finančno nismo sposobni podpreti, zato smo izjemno veseli, da je podjetniška iniciativa našla interes in navsezadnje tudi sredstva, da bo projekt lahko uresničen.«

Foto: Mediaspeed.

Do leta 2020 bodo imela skoraj vsa gospodinjstva zaotovljen širokopasovni dostop do interneta

Državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Leon Behin je povedal, da so si v Sloveniji zastavili ambiciozni cilj, da bomo 96 odstotkov gospodinjstev do leta 2020 zagotovili širokopasovni dostop do interneta. Izrazil je zadovoljstvo nad veliko finančno udeležbo zasebnih investitorjev in povečanju konkurence pri izgradnji širokopasovnega dostopa do interneta.

Gradnja optičnega omrežja po njegovih besedah pomeni novo prelomnico, saj bo zmogljivejši internet dobilo kar 233 podjetij in gospodinjstev na podeželskih območjih naše države.

Behin je prav tako izrazil pričakovanje, da bo taka nova infrastruktura bistveno pripomogla k zmanjšanju razvojnega razkoraka med različnimi območji Slovenije, pa tudi znotraj Evropske unije. V svojem nagovoru se je zato zavzel za digitalno avtocesto, ki bo prebivalcem Evropske unije omogočala enakovredno tekmo.

Foto: Mediaspeed.

RUNE povezuje 28 nacionalnih držav v skupni digitalni trg

Živec je izpostavil tudi dejstvo, da projekt RUNE prispeva tudi k ideji povezovanja 28 nacionalnih držav v skupni digitalni trg, saj se izvaja v dveh državah članicah Evropske unije. Za zagotovitev skupnega digitalnega trga bi morale vse komunikacijske infrastrukture slediti istim pravilom in vsem državljanom Evropske unije ponujati minimalne pakete infrastrukturnih storitev.

Foto: Mediaspeed.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice