V Prevaljah naj bi danes potekala izredna seja občinskega sveta glede napovedane ukinitve proizvodnje antibiotikov na lokaciji Leka na Prevaljah, a so jo preklicali.

Prevaljska tovarna antibiotikov ukinja proizvodnjo. V dveh letih naj bi se zaposleni prekvalificirali in v skupini koncerna Novartis delali v tako imenovanem globalnem operativnem centru. Ta naj bi skrbel tudi za logistiko, kar je glede na slabo prometno povezanost Koroške milo rečeno nenavadno. 

Na to temo naj bi se danes na izredni seji sestali prevaljski občinski svetniki, udeležbo so sprva potrdili tudi v družbi Lek. Po poročanju časnika Delo pa nato danes nihče iz vodstva družbe ni mogel priti na Koroško, enako naj bi veljalo tudi za vlado in njene predstavnike. Prevaljski župan Matija Tasič je izredno sejo zato moral preklicati.

Prevaljski župan upa, da se bo zgodba odvila v napovedano smer in da bo seja naknadno. Namen seje naj ne bi bil obračunavanje s poslovnimi odločitvami družbe Lek, temveč predvsem informiranje iz prve roke.

Delavci, ki so prejšnji torek prvič slišali, kako Lek odkriva nove poti za izboljšanje, so kljub danim obljubam v veliki negotovosti.

320 delavcev v negotovosti

Čeprav vodilni tega ne želijo priznati, je že jasno, da za vseh 320 zaposlenih v prihodnje več ne bo dela, saj se Lek že dogovarja, da bi 100 ljudi prevzel mežiški proizvajalec akumulatorjev TAB.

Predsednik uprave Robert Ljoljo, ki Lek vodi zadnji mesec dni, je potrdil, da bo Novartis antibiotike proizvajal le še v svoji avstrijski tovarni. Za Prevalje pa vztrajno ponavlja korporativno frazo globalni operativni center: »V globalnem operativnem centru bomo izvajali aktivnosti povezane z logistiko, oskrbovalno verigo, nabavo, kontrolo kakovosti, proizvodno znanostjo in tehnologijo.«

Glede na slabo prometno povezanost Koroške je odločitev, da bo Lek od tu vodil logistiko za ves Novartis, za marsikoga nenavadna. Vseh 250 redno zaposlenih in 70 agencijskih delavcev, naj bi dobilo priložnost prekvalifikacije, koliko delovnih mest bo dolgoročno ostalo v Prevaljah, pa še ni znano.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zombi (nepreverjen)

V MB pa iz pakirnice delajo tovarno za zdravila, samo še malo papirologije morjo porihtat pa gas mici

Starejše novice