Nekdanji mariborski župan Franc Kangler po poročanju Večera ni več osumljenec v primeru domnevne zlorabe položaja in oškodovanja javnih sredstev pri projektu Maks.

Kriminalisti so leto in pol nazaj na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru vložili kazensko ovadbo zoper deset posameznikov, ki naj bi bili vpleteni v sumljive dogovore v zvezi s projektom Mariborsko kulturno središče Maks. Med drugim jim je bilo očitana zloraba uradnega položaja, goljufije, nevestno delo v službi in oškodovanje javnih sredstev.

Ob Francu Kanglerju so bili ovadeni še nekdanja direktorica občinske uprave Milica Simonič Steiner, občinski uradniki Emanuel Čerček, Branka Krajnc Thaler, Monika Kirbiš Rojs in Teo Pajnik, arhitekta Stojan Skalicky in Boštjan Vuga ter Matjaž Knez in Marko Grujič iz podjetja ZIM.

Kangler: Politični proces zoper mene

Po predlogu tožilstva za izvedbo posameznih preiskovalnih dejanj je preiskovalna sodnica v postopku angažirala sodne izvedence za ekonomsko stroko in kot poroča Večer, se je kazenska ovadba močno zamajala.

Nekateri izmed sprva ovadenih namreč niso več na seznamu osumljencev v aferi Maks. Franc Kangler je Večeru na papirju pokazal, da njega med osumljenci zagotovo ni več. S strani tožilstva je namreč prejel dopis, da je okrajna državna tožilka kazensko ovadbo zoper njega zavrgla.

»To je samo še en dokaz več, da je šlo za politični proces zoper mene. Ovadbo zaradi Maksa so kriminalisti zoper mene in moje sodelavce plasirali tik pred ustanovitvijo in kongresom Nove ljudske stranke. Iz dneva v dan sem prepričan, da je bila policija politično motivirana, podaljšana roka politikov za politični obračun z mano. Na policiji se skrivajo za tožilstvom in izgovarjajo, da jih tožilstvo usmerja pri delu, ampak dejstvo je, da zadeva Maks ni prvi primer, kjer je tožilstvo odstopilo od pregona zoper mene,« je razplet zadeve za Večer pokomentiral Franc Kangler.

Zoper Kanglerja 20 kazenskih postopkov, obsojen zgolj enkrat

Skupno so kriminalisti zoper Franca Kanglerja sprožili 20 kazenskih postopkov, od katerih jih je trinajst padlo. Trenutno Kanglerja bremeni še šest kazenskih ovadb, obsojen pa je bil le v primeru nezakonitega posredovanja pri zaposlitvi svoje podžupanje Astrid Bah. Tedaj je prejel pogojno kazen sedem mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let. Zoper obsodbo je Kangler vložil zahtevo za varstvo zakonitosti, o kateri pa vrhovno sodišče še ni odločilo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice