Predsednik vlade Janez Janša napoveduje morebitne težke odločitve zaradi pojava novih različic virusa pri nas.

Kot je napovedal Janez Janša v odgovoru na poslansko vprašanje Anje Bah Žibert, bo strokovna skupina do srede podala oceno glede morebitnih alternativ za nekatere sprejete ukrepe.

Pri tem je izpostavil srednje šole, saj so se v šole vrnili le dijaki zaključnih letnikov, ostali pa že mesece niso bili fizično v šoli.

»Stroka preverja, ali je možnosti s kakšnimi drugimi ukrepi zmanjšati stike drugod, da bomo tudi v oranžni fazi, izmenično po dnevih ali tednih, omogočili šolanje v šoli vsem dijakom,« je napovedal premier in dejal, da bo predlog na vladni mizi v sredo ali v četrtek.

Nas čaka novo zaprtje?

Janša pa je opozoril še na eno dilemo, ki se bi lahko pojavila v prihodnosti, in to je morebitno hitro širjenje novih različic virusa v prihodnjih tednih.

Kot je obrazložil, v Sloveniji trenutno obstajajo vse odkrite, nevarnejše različice virusa in bi lahko bili priča situaciji, ki smo jim priča v nekaterih drugih evropskih državah.

»Pojavlja se dilema. Ali postopoma, glede na predviden semafor in dinamiko, zmanjševati rizične stike, ali pa za neki krajši čas ustaviti javno življenje kot v Veliki Britaniji in na Češkem. To ni samo strokovna, ampak je tudi politična odločitev,« je dejal in pojasnil, da bi to pomenilo hudo zaostrovanje, vendar le za krajši čas.

Situacija se lahko spremeni

Kot alternativa so po njegovih besedah daljši omejitveni ukrepi, ki vzdržujejo kapacitete zdravstvenega sistema na robu zmogljivosti.

Trenutno je situacija, tako Janša, v bolnišnicah bistveno boljša, kot je bila v preteklosti.

»Mogoče bomo lahko celo kakšni evropski državi pomagali, ker prosijo za pomoč. Lahko se pa situacija spremeni. Če bodo indikatorji neugodni, se bo treba odločiti, ali hudo zaostrovanje za krajši čas ali lovljenje kapacitet na robu našega zdravstvenega sistema,« je vnovič opozoril premier. 

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Bojaan91

Jah zgleda bo treba ustavit ane... če se pa najde mojster, ki gre malo pobijat živali v afriko sej kaj pa...

jernej_S (nepreverjen)

Zapret vse za kratek čas, pa je. Če bi novembra zaprli vse za tri tedne, bi zdaj normalno živeli. Kitajci so naredili strogo zaprtje, pa so že od junija v čisto normalnem stanju. Pri nas pa folk se druži, hodi na obiske, trgovine, manikure, ni da ni. Pol pa valda, sa se to sr** vleče že eno leto, in s takim vedenjem se bo še eno.

Žalost (nepreverjen)

Točno tako pri nas je preveč idijotov, da bi se nečesa držali. Baje gostilničar brigadir redno prireja zabave. Baje avte parkirajo drugje in v notranjosti ima vklopljeno ventilacijo na ful, da se ne sliši glasov. Pol pa naj bodo ti ukrepi učinkoviti?!

In reply to by jernej_S (nepreverjen)

dd (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

LOL na kitajskem je virusa še več kot pri nas, ampak ga preprosto IGNORIRAJO ker ne bo NIKOLI izginil in je to edina rešitev na dolgi rok, a ti dejansko misliš da imajo pri 1,6 milijarde prebivalcev 10 okuženih na dan hahaha

In reply to by jernej_S (nepreverjen)

dd (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

sicer pa smo meli popolno zaprte lani za 1 mesec, in kaj je bilo?? 0 okužb, ko pa se je vse nazaj odprlo pa takoj izrbuhi okužb, IDIOT, zaperite se ve prestrašene ovčke nekam ostali pa bomo pač živeli normalno pa če bojo virusi med nami ali ne, EDINI NAČIN da virusa ne bo je da se do konca življenja zaprete med štiri stene, ovčke.

In reply to by jernej_S (nepreverjen)

RK (nepreverjen)

BUDALO.

In reply to by dd (nepreverjen)

dd (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

ti je mama, in pa tvoja prestrašena SDS prijatelja UKC in SLO...ZAPRITE SE NEKAM, OSTALI SE PAČ NE BOMO DOKLER BO SMRTNOST TEGA NAHODA ZGOLJ 0,5%.

In reply to by RK (nepreverjen)

Starejše novice