Nevladna organizacija Alpe Adria Green je potrdila, da se ne bodo pritožili na okoljevarstveno soglasje za lakirnico Magna Nukleus.

V javnost je že pred urami pricurljala vest, da se nevladna organizacija Alpe Adria Green ne bo pritožila na okoljevarstveno soglasje Magni Steyr za lakirnico v Hočah. Zdaj so slednje v Alpe Adria Green tudi sami potrdili. 

»V neposrednem dogovoru z Magno Steyr Protokol o okoljskih zadevah s prilogami je AAG uspela dobiti to, česar nesposobno uradništvo Agencije Republike Slovenije za okolje ni hotelo vstaviti v okoljevarstveno soglasje, s čimer je ogrozilo nameravano investicijo. Zato AAG ponovno zahteva odstop ministrice za okolje in prostor zaradi odgovornosti za ARSO in vodstva ARSO,« je zapisal Vojko Bernard, predsednik Alpe Adria Green.

Agencija Republike Slovenije za okolje je javno razpravo, na kateri so sodelovale organizacije, ki imajo od države priznan status javnega interesa na področju okolja, po besedah Alpe Adria Green »povsem ignoriral in objavil okoljevarstveno soglesje, ki ga je dal v 30-dnevno javno razpravo, brez tehtnih okoljskih pripomb nevladnih organizacij in upravičenih drugih deležnikov«.

Je nekdo namenoma ustavljal investicijo?

»ARSO je postopek javne razprave, ki je v skladu z evropskimi direktivami in Aarhuško konvencijo spremenil v farso in kršil poleg konvencij tudi Zakon o varstvu okolja,« še menijo v nevladni organizaciji in dodajo: »Dokaz za njihovo nesposobnost ali celo namerno ustavljanje investicije je dejstvo, da je Magna Steyr sprejela zahteve Alpe Adria Green, celo nekaj dodatnih - na primer ponovno presojo o gasilnih tehnikah v zvezi z ogljikovim dioksidom, ki so take, da sodijo v pogoje okoljevarstvenega soglasja.«

Magna Steyr naj bi v skladu z dogovorom spoštovala vse relevantne okoljske standarde, poskrbela za 24-urno fizično protipožarno varnostno službo, za protiukrepe za preprečitev onesnaženja podtalnice, omejevala uporabo pitne vode in obremenjevanje kanalizacijskega sistema s krožnim procesom recikliranja.

»AAG je sprožila tudi vprašanje uporabe tiste kmetijske zemlje, ki ne bo pozidana v tej fazi. Protokolu je priložena izjava župana občine Hoče - Slivnica, da bodo ta zemljišča oddana v začasen najem kmetovalcem na tem območju. S tem smo rešili večinski del zemljišč v prid nadaljnjemu kmetovanju,« še dodaja Bernard.

Kot pomemben dosežek, zapisan v protokolu, AAG šteje tudi podrobneje opredeljeno osnovanje in delovanje neodvisne skupine za monitoring, torej za nadzor v fazi gradnje in obratovanja Magne Nukleus: »Osnovno zamisel o neodvisnem nadzoru sta sicer podala bivša župana Maribora ter tudi vodila mediacijski postopek, s ciljem, da se upoštevajo tehtne pripombe iz javne razprave o OVS, ne da bi bila za to potrebna pritožba. Tudi ta postopek je dokaz za zavlačevanje postopka s strani ARSO in MOP, ki sploh ne vesta, zakaj je javna razprava potrebna ali pa vesta in jo zavestno ignorirata. V vsakem primeru kršita okoljsko zakonodajo.«

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice