Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Število primerov angleške različice seva se je v enem tednu podvojilo, kar pomeni, da izpodriva prej najbolj prisotno različico.

Angleško različico so potrdili do zdaj pri 745 osebah. Južnoafriško različico so do zdaj zaznali v treh primerih, brazilsko pa v enem, ta dva seva se pri nas ne širita, je pojasnila Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Vir: Vlada Republike Slovenije

Angleki sev uspešno izpodriva prej najbolj prisotno različico

Do zdaj so v letošnjem letu v laboratorijih sekvencirali 4263 vzorcev in odkrili 40 različic virusa SARS-CoV-2. Odkrili so tudi še šest primerov tako imenovanega nigerijskega seva.

Skoraj polovico analiziranih vzorcev predstavlja angleški sev

Delež angleške različice se pri analiziranih vzorcih povečuje. 

»V zadnjem tednu delež angleške različice predstavlja že skoraj 42 odstotkov analiziranih vzorcev, kar pomeni, da uspešno izpodriva prej najbolj prisotno različico in poslabšuje epidemiološko sliko v Sloveniji. V zadnjem tednu smo odkrili devet različic virusa,« še pojasnjuje Žohar Čretnikova.

Vir: Vlada Republike Slovenije

Zaznali mutacijo, ki omogoča hitrejše širjenje

V Jugovzhodni regiji delež angleške različice dosega že 78 odstotkov, na Koroškem 68 odstotkov, v Pomurski regiji pa že 61 odstotkov. Najnižji delež je v Obalno-kraški s 24 odstotkov. 

»Zaznali smo tudi mutacijo pri doslej prevladujoči različici B.1.258.17, ki izboljša prenos virusa in omogoča hitrejše širjenje. Potrdili smo 33 primerov tovrstne različice, dodatno je bilo potrjenih tudi 31 primerov različice v vzorcih Kliničnega inštituta za specialno laboratorijsko diagnostiko,« pravi Žohar Čretnikova.

To različico bodo v nadaljevanju še podrobno preučevali, sledi pa tudi raziskava, ali ima ta sev pomemben klinični pomen, poleg že znane večje infektivnosti.

Vir: Vlada Republike Slovenije

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
2021 (nepreverjen)

Fasisticni soj.

pohorskisvizec (nepreverjen)

OMG, what....English....wtf...2021, you are crazy!

tanja flaškon (nepreverjen)

a je res da če moški fasa južno afrički sev
dobi tudi južno afrićkega tiča
potem pa že raje vem
da moj Dejan Svinjskoglavi
fasa
Južno afrički sev
kot Angleškega

Zamot2 (nepreverjen)

Bosanskega pa še niste odkril, je še bolj neciden kot angleški.

Starejše novice