Vlada namerava v obravnavo poslati predlog že sedmega protikoronskega zakona, ki bi naj ponudil tudi mesečni temeljni dohodek za verske uslužbence v višini 700 evrov na mesec. Preverjamo, koliko bralcev Mariborinfo podpira omenjen predlog.

Sedmi protikoronski zakon, kot je razvidno iz osnutka, ki kroži v javnosti, bo ponudil dodatno pomoč gospodarstvu. Prinaša tako solidarnostni dodatek za upokojence kot zamrznitev minimalne plače in pravno podlago za izvedbo množičnega testiranja na novi koronavirus.

Vlada je doslej pripravila šest protikoronskih paketov pomoči, pri čemer premier Janez Janša poudarja, da namerava vlada predlog sedmega protikoronskega zakona pripraviti do konca decembra. Predlog ukrepa, ki bi veljal do 31. decembra 2022, mora najprej potrditi vlada, nato bo zakon po nujnem postopku obravnaval državni zbor, sledila bo objava v uradnem listu in nato uveljavitev.

»Iščemo rezerve za to, da tudi v času drugega vala pomagamo nekaterim, ki so najbolj prizadeti, še posebej stotisočim upokojencem z nizkimi pokojninami, ki dodatno v teh časih mogoče še bolj kot spomladi čutijo draginjske pritiske, in nasploh situacijo, ki jo imamo glede vseh omejitev zaradi korone,« poudarja Janša.

Očitno so pomoči potrebni tudi verski uslužbenci. Vlada namerava v sedmi protikoronski zakon vključiti mesečni temeljni dohoden za verske uslužbence.

700 evrov visok mesečni temeljni dohodek

Vladna koalicija je želela pomoč verskim uslužbencem nameniti že v šestem protikoronskem zakonu, vendar so omenjeno pomoč na pobudo stranke DeSUS iz šestega premaknili v sedmi protikoronski zakonski sveženj, s čimer je soglašala tudi vlada. 

Po predlogu šestega protikoronskega svežnja bi verskim uslužbencem pripadla izredna pomoč v obliki temeljnega mesečega dohodka v višini 700 evrov za zadnje tri mesece letošnjega leta z možnostjo podaljšanja še za pol leta. Kot je bilo navedeno v zakonskem predlogu, je rešitev primerljiva s tisto za samozaposlene v kulturi. Temeljni dohodek bo med drugim oproščen davkov in prispevkov.

Poleg tega vlada s predlogom trajno izenačuje višino prispevkov za socialno varnost verskih uslužbencev s tistimi, ki jih prejemajo samozaposleni v kulturi, in sicer na 401,98 evra. Država bi torej krila prispevke za socialno varnost najmanj v višini osnove povprečne plače za predzadnji mesec. Do zdaj je krila 48 odstotkov te osnove.

Ali bo pobuda v sedmem paketu tudi ostala še zaenkrat ni znano, a osnutek zakona kaže, da si verski uslužbenci obetajo številne olajšave.

Registrirane cerkve in verske skupnosti predlog pozdravljajo

Omenjene rešitve so pobuda več registriranih cerkva in drugih verskih skupnosti, in sicer Evangeličanske cerkve, Katoliške cerkve, Evangelijske binkoštne Cerkve, Srbske pravoslavne cerkve, Makedonske pravoslavne cerkve in Islamske skupnosti v Sloveniji.

V Katoliški cerkvi sicer ocenjujejo, da se je zaradi epidemije oziroma prepovedi opravljanja maš z udeležbo vernikov višina prostovoljnih darov zmanjšala za več kot 60 odstotkov.

Podoben upad prispevkov beležijo v Srbski pravoslavni cerkvi. Kot je za STA pojasnil duhovnik Aleksandar Obradović, je se po podatkih, ki jih vsak teden prejemajo od vseh cerkvenih občin po Sloveniji, višina prispevkov v času epidemije gotovo zmanjšala za 60 odstotkov.

V večjih verskih skupnostih v Sloveniji so zato predlaganim ukrepom naklonjeni. Slovenska škofovska konferenca pojasnjuje, da omenjene rešitve izenačujejo socialni položaj oziroma zagotavljajo enakopravnost verskih uslužbencev s samozaposlenimi v kulturi.

»Prav tako kot samozaposleni v kulturi tudi verski uslužbenci opravljajo splošno koristno dejavnost, kot so vzdrževanje kulturne dediščine, dobrodelno in humanitarno delo, in pri tem praviloma niso v delovnem razmerju oziroma nimajo sklenjene pogodbe o zaposlitvi ter so materialno odvisni predvsem od možnosti opravljanja svoje dejavnosti v javnosti,« še poudarjajo. 

Anketa o podpiranju oziroma nepodpiranju omenjenega predloga

Glede na to, da vlada namerava v obravnavo poslati predlog sedmega protikoronskega zakona, ki naj bi ponudil tudi mesečni temeljni dohodek za verske uslužbence v višini 700 evrov na mesec, nas zanima, koliko bralcev Mariborinfo podpira omenjen predlog.

Ali podpirate predlog, da se v PKP7 vključi mesečni temeljni dohodek za verske uslužbence?

Da.
22% (176 glasov)
Ne.
74% (585 glasov)
Sem neodločen(a).
3% (27 glasov)
Skupno glasov: 788

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Majmuni (nepreverjen)

Tak tak tem pedofilom it na roke ,cerkev cerkev vrit si potisnite cerkev,bo nam bog pomagal ja itak no *žaljiva vsebina je bila odstranjena* sprani stari narod,molite boga da vam da kaj za jeste pa delo spranceki

Navijac (nepreverjen)

Cerkev je ja locena od drzave-)
Ne kradi ne lazi......-)

tanja flaškon (nepreverjen)

Groza groza
kaj se dogaja
kaj se dogaja
Kaj se dogaja
Zaradi zmage Janše je bilo danes do 8 ure v naši stranki že 12 samomorov
in 32 poskusov samomora
Ta Janša je prasec
baje je še bolj grozno pri levakih,
Baje celi Mesec pri njih ni gagnilo toliko levakov ko gnes po Janševi zmagi v Bruslji
Edina tolažba mi je
da dobivam sožalne brzojavke naše socialistične partije , predvsem pa od naše frakcije
nacional socialistične partije
to me nekako pomiri
Drugače pa jočem
jočem
in kaj te hočem drugega
kot da joćem

In reply to by Navijac (nepreverjen)

Kranjski Janez (nepreverjen)

Zrel za psihiatrijo, pokliči

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

StankoL (nepreverjen)

Kdor je član verske skupnosti oziroma pripadnik, naj plačuje članarino in pokriva stroške delovanja te storitve... simpl

Ć (nepreverjen)

380€ oz. znesek, ki ga dobijo ljudje na socjali, je po mojem maksimum! Po drugi strani pa se vatikan valja v zlatu in denarju, naj si kr sami delavce vzdržujejo!

Kranjski Janez (nepreverjen)

Ti rimo katoliški lopovi naj vrnejo gradove, gozdove in ostalo kaj so pokradnili, naj plačujejo davke kak ostali zavedani državljani, kaj pa zvon 1, zvon 2. Potem ta isti ti razlagajo o skromnosti, lahko je sa punom ritju srat. Pedofili

Ne, proti (nepreverjen)

youtube.com/watch?v=TPXd0fCb7KE

podpiranju terorizma

In reply to by Kranjski Janez (nepreverjen)

Kranjski Janez (nepreverjen)

Ti rimo katoliški lopovi naj vrnejo gradove, gozdove in ostalo kaj so pokradnili, naj plačujejo davke kak ostali zavedani državljani, kaj pa zvon 1, zvon 2. Potem ta isti ti razlagajo o skromnosti, lahko je sa punom ritju srat. Pedofili

Drago Mevlja (nepreverjen)

Če že raznorazni, tako imenovani "kulturniki", dobivajo pomoč v teh težkih časih, zakaj jo nebi verski uslužbenci. Takšno vprašanje bi pričakovali pred 70. leti, ne pa danes. Nekaterim sovražnikom vsega kar je v povezavi z vero, je tisočletna kulturna dediščina, še vedno trn v peti. Sramota!

mariborčanka (nepreverjen)

Ali podpirate predlog, da se v PKP7 vključi mesečni temeljni dohodek za verske uslužbence?
Daleč od tega !!

Starejše novice