Opozicija bo 15. januarja vložila konstruktivno nezaupnico. Gre za izraz, ki označuje izgubo podpore vladi v parlamentu in če je ta uspešna, se rezultira v padec vlade. Preverjamo, koliko bralcev Mariborinfo podpira vložitev in uspeh nezaupnice.

Politični parket še vedno pretresa novica o vložitvi konstruktivne nezaupnice, ki jo že nekaj mesecev napovedujejo LMŠ, SD, Levica in SAB, ter negotovost ob preštevanju poslanskih glasov za uspeh nezaupnice.

Možnosti za njen uspeh so se povečale potem, ko je DeSUS na predlog predsednika stranke Erjavca, ki je možen kandidat za mandatarja morebitne nove vlade, po odločitvi članov sveta stranke nedavno zapustila koalicijo Janeza Janše.

V minulih dneh so potekali številni pogovori tako podpornikov nove kot akterjev aktualne vlade s poslanskimi skupinami in posameznimi poslanci. Tajno glasovanje o konstruktivni nezaupnici, ki za uspeh potrebuje 46 poslanskih glasov, na obeh straneh povzroča napetost in negotovost.

Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB imajo skupaj 39 poslancev, s podporo stranke DeSUS pa 43 poslancev oziroma glasov.

In kaj je konstruktivna nezaupnica?

Ustava določa, da lahko državni zbor vladi izglasuje konstruktivno nezaupnico, in sicer tako, da na predlog najmanj desetih poslancev z večino glasov vseh poslancev izvoli novega predsednika vlade. S tem je dotedanji predsednik vlade razrešen, mora pa kljub temu skupaj s svojimi ministri opravljati tekoče posle do prisege nove vlade. 

Vložitev konstruktivne nezaupnice bo 15. januarja

Predsednik DeSUS in potencialni mandatar za novo vlado Karl Erjavec je po zadnjem sestanku z opozicijskimi strankami sporočil, da bodo 15. januarja vložili konstruktivno nezaupnico. Pričakuje, da jo bodo podprli s 43 poslanskimi podpisi ter da bi se v tem času nadaljevali neformalni pogovori s predstavniki SMC, ki so podporo Erjavcu odrekli.

Nezaupnico vladi Janeza Janše bodo 15. januarja vložili ne glede na to, koliko poslancev se bo pod predlog podpisalo, je napovedal Erjavec, ki bo kandidat za mandatarja za sestavo nove vlade.

Erjavec pričakuje potrebnih 46 poslanskih glasov

Organi LMŠ, SD, DeSUS in SAB so njegovo kandidaturo za mandatarja že podprli, medtem ko so iz Levice danes sporočili, da bodo organi stranke v sredo odločali o konstruktivni nezaupnici, podpisih poslancev in podpori Erjavcu. Erjavec pričakuje, da ga bodo podprli.

Pričakuje tudi, da bodo na tajnem glasovanju o nezaupnici vladi dosegli potrebnih 46 poslanskih glasov za izvolitev novega predsednika vlade. »Treba je vedeti, da je še nekaj časa do vložitve konstruktivne nezaupnice. Je pa nujno potrebno, da državni zbor pove, kakšno politiko želi v prihodnosti,« je dejal.

Zatrdil je, da nezaupnice ne bodo vložili zato, da bi rušili vlado, ampak predvsem zato, »da bi zaustavili rušenje države«. »Vidimo, da je vlada neuspešna pri epidemiji, ogrožena je neodvisnost institucij, posega se v svobodo medijev. Mi želimo ustaviti to denormalizacijo države,« je naštel.

Vladna koalicija meni, da ima zagotovljenih 47 glasov

Na drugi strani pa predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin vztraja, da sedanja vlada ni manjšinska, ampak še vedno večinska, saj ima vladna koalicija po odhodu stranke DeSUS trdnih 47 poslanskih glasov. Prepričan je, da bo vlada dokončala mandat brez večjih težav, konstruktivna nezaupnica pa ne bo uspela.

Kot je Tonin pojasnil na novinarski konferenci v tem tednu, je svojo trditev o 47 poslanskih glasovih podal na podlagi opravljeni več deset telefonskih pogovorov in danih zagotovil. S poslanci, ki so pripravljeni sodelovati s koalicijo, pa bodo podpisali posebne sporazume o sodelovanju.

»Z nekaterimi že imamo podpisane, z nekaterimi jih še bomo in so v fazi usklajevanja,« je pojasnil. Se pa po njegovih besedah nekateri poslanci ne želijo izpostavljati, »ker se na njih vrši silovit pritisk«.

Stranke vladne koalicije SDS, SMC in NSi imajo sicer 41 poslancev, glede na javno izraženo podporo lahko računajo tudi na glas poslanca Roberta Polnarja, tri poslance SNS in bržkone vsaj pri delu glasovanj na poslanca narodnih manjšin.

Anketa o vložitvi konstruktivne nezaupnice

Zaradi dveh nasprotujočih se političnih polov in vztrajno bližajočega datuma vložitve konstruktivne nezaupnice, nas zanima, ali sami podpirate vložitev nezaupnice in morebitni posledični padec trenutne vlade pod vodstvom Janeza Janše.

Ali podpirate vložitev konstruktivne nezaupnice in padec trenutne vlade?

Da.
42% (422 glasov)
Ne.
55% (553 glasov)
Sem neodločen(a).
3% (25 glasov)
Skupno glasov: 1000

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Alexio (nepreverjen)

V koncni fazi, od jutri dalje, tako ali tako nebo nosila pomena.
13.1.2020 od 14h dalje, se odvija masovni protest pred parlamentom zoper vlado.

Alexio (nepreverjen)

13.1.2021 (novoetna pomota 😄)

In reply to by Alexio (nepreverjen)

Čuk (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Nisi se zmotil ,morali bi na ulice ze 2020

In reply to by Alexio (nepreverjen)

mariborčan 1975 (nepreverjen)

Janša je slab voditelj, avtokrat...., ampak Erjavec?!?!?
Joooooojjj....

Novo vodstvo (nepreverjen)

nujno potrebno !!

In reply to by mariborčan 1975 (nepreverjen)

dragan krstic (nepreverjen)

Hvala lepa za vlado z Mesečnikom, Siptarko, skakalcem na glavo v prazen bazen ter Siviljo. A se niso lani februarja do konca skregal? A zdej so pa spet ta boljs prijatli? Kolk časa pa?

Ć (nepreverjen)

Kr dosti je levakov na tej strani...

dragan krstic (nepreverjen)

Jest sem za Ehjavca. Edino on bo zrihtu tisoč ojrov prnzije tisim z najnizjo penzijo pa čist noben drug.On je najbolj socialen čvovk v Sloveniji, skoraj glih tko kot mati Tereza.

Njet (nepreverjen)

Za komuniste, leve fašiste, marksiste, ki nimajo "tri čiste" je edini primerni prostor na zemlji..Smetišče zgodovine.

dragan krstic (nepreverjen)

Kohl bo ziher predsednik, ampak ne vlade, temveč predsednik krajevnega odbora drustva upokojencev Naklo.

France Korošec (nepreverjen)

V redu, legitimo, ma če ste usekani, da tega luzerja kar donirate vnaprej za prezidenta vlade? Kdo je tu blesav?
K.Erjavec, total škodljivec penzionistom zadnjih veliko let, luzer na volitvah, luzer kot zunanji minister, luzer piranskega zaliva in Arbitraže - pa kje imaš ksiht, da se še sploh kažeš narodu, nesposobna žaba krotasta ?

Starejše novice