Foto: Mestna občina Maribor
Dejan Kaloh, mariborski poslanec, se že nekaj časa trudi za preimenovanje Titove ceste v Mariboru. Nedavno je zraven Titove ceste napovedal tudi preimenovanje Titovega mostu. Preverjamo, ali bralci Mariborinfo podpirajo preimenovanje.

Mariborski poslanec Dejan Kaloh iz vrst SDS se je na začetku junija na Twitterju odzval na odločitev ustavnega sodišča, da se mora ulica v Radencih, ki jo je občinski svet iz Titove ceste preimenoval v Cesto slovenske osamosvojitve, do drugačne ureditve spet preimenovati v Titovo cesto. 

Kot pravi Kaloh, si bo sam prizadeval za preimenovanje Titove ceste tudi v Mariboru.

»Naredil bom vse, kar je v moji moči, da v lokalnem mandatu 2022 - 2026 v Mestni občini Maribor zberemo dovolj ponosa, modrosti in politične volje, da skoraj pol stoletja po smrti nebodigatreba preimenujemo Titovo cesto v ime s slovensko konotacijo. Smo Mariborčani in Slovenci,« je zapisal v juniju. 

Njegove pobude pa sedaj dosegajo nove razsežnosti.

Poleg Titove ceste bi preimenoval tudi Titov most

Poslanec iz vrst SDS si je sicer že pred leti prizadeval, da bi se Titova cesta preimenovala v Cesto generala Maistra ali v Štajersko cesto.

Že leta 2009 je bila na tedanjega mariborskega župana Franca Kanglerja in na mestne svetnike naslovljena pobuda, da se Titova cesta preimenuje v Cesto generala Maistra, a so ti predlog zavrnili.

Kaloh se je tako znova oglasil prejšnji teden, kjer je v Twitterju znova napovedal preimenovanje Titove ceste, poleg tega pa tudi preimenovanje Titovega mostu v Mariboru.

»Seveda je skrajno bedasto označevati diktatorje in morilce za heroje, a vsaj enako bedasto je, da imamo v Mariboru v letu 2021 še vedno Titovo cesto in Titov most. Slednje poimenovanje bomo v SDS Maribor po lokalnih volitvah 2022 zagotovo spremenili,« je zapisal Kaloh in besedilo pospremil s ključnikom 'stop totalitarizmom'.

Uradna pobuda za preimenovanje še ni bila vložena

Ali je bila pobuda za preimenovanje že vložena, smo se obrnili na samo Mestno občino Maribor, kjer so nam odgovorili, da uradna pobuda za spremembo imena ni bila vložena.

Prav tako na občini niso prejeli nobenih drugih pobud za spremembo imena omenjene ceste in mostu.

V Mestni občini Maribor smo v zadnjih letih imeli kar nekaj poimenovanj ulic, predvsem zaradi novo izgrajenih ulic v Brezju in na Studencih. Omenimo lahko na primer Ulico Zore Janžekovič, Ulico Ruperta Pivca, Ulico Roberta Hvalca, Razgledno ulico, Zahodno Ulica, Ulico pod Hrasti, Ulico Jožeta Košarja ter Ulico Frana Žižka.

Zadnje preimenovanje pa je bilo ob izgradnji Trga Leona Štuklja, ko se je Svetozarevska ulica zaprla in se je omenjeni del preimenoval v trg in Ulico Škofa Maksimiljana Držečnika.

Anketa o preimenovanju Titove ceste in mostu

Zaradi nastalih pobud mariborskega poslanca Dejana Kaloha nas zanima, ali bi bralci Mariborinfo podprli preimenovanje Titove ceste v Mariboru in Titovega mostu.

Svojo namero izrazite v spodnji anketi.

Ali podpirate preimenovanje mariborske Titove ceste in Titovega mostu?

Da.
22% (292 glasov)
Ne.
76% (1015 glasov)
Sem neodločen(a).
2% (21 glasov)
Skupno glasov: 1328

Komentarji (22)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
prerok (nepreverjen)

Narod, ki se sramuje svoje zgodovine je narod hlapcev in se bo vedno lizal večjim narodom, žalostno in sramotno !!!

Bila Jugoslavija (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Cesta Jugoslovanov i most Jugoslovenstva

In reply to by prerok (nepreverjen)

dd (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

klavec tito je negativna stvar naše zgodovine, tako da potem lahko most poimenujemu tudi po adolfu ki je obiskal mesto

In reply to by prerok (nepreverjen)

Jakove (nepreverjen)

Bitango što to talasaš. ajde u tvoju metohiju koju če ti svaki čas poravnat.

In reply to by dd (nepreverjen)

mariborčanka (nepreverjen)

Bi podprli preimenovanje, bi, eno bi imenoval po Adolfu Eichmman - u, a drugo po Adolfu Hitlerju !

In reply to by dd (nepreverjen)

Zikollino (nepreverjen)

Dejane? Se spomneš, kako si na vse grlo prepeval "Druže Tito, mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo"? Kakor tvoj puklasti šef, ki je romal v Jajce, sedaj pa roma v Brezje in glumi največjega vernika ...

Mariborcan1970 (nepreverjen)

Izdajalci in hlapci so leta 1941 ozemlje današnje Slovenije podarili fašistični Italiji, nacistični Nemčiji in Madžarom. Hlapci nekoč, hlapci danes!

rockandroll (nepreverjen)

Tako je, potem ste se pa leta 1945 prodali še ostali Srbom, srpski hlapčeki.

In reply to by Mariborcan1970 (nepreverjen)

Mariborcan1970 (nepreverjen)

Prodali Srbom??? Preberi najprej kakšno knjigo o zgodovini.

In reply to by rockandroll (nepreverjen)

Mismas (nepreverjen)

To je stvar politike, ki bi sprla ljudi med sabo, ljudje bi pa nasedli.

pohorskisvizec
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Takoj spremeniti, diktator, kot je bil, je imel krvave roke, družil pa se je rad z lepimi tujimi igralkami! Star perverzneš! Bravo Dr..dd, tudi pod tvoj post se podpišem!

Hojs_90 (nepreverjen)

Daj Kaloh, ne bluzi. Včasih je bil SDS normalna in perspektivna stranka. Zdaj pa samo še nabijanje ideologije in leto 45. Enega normalnega predloga niste sposobni spacati skupaj, ki bi dejsnko kaj prinesel za prihodnost. Živite v nekih jarkih druge svetovne vojne in v ideološki greznici, ob tem pa nas vse v Evropi prehitevajo po desni in po levi. S tem cirkusom ki ga zganjate zadnja leta, vas v življenju več ne volim.

Mariborcan1970 (nepreverjen)

SDS že dolgo ni stranka, bolj sekta. Jože Pučnik se obrača v grobu!

In reply to by Hojs_90 (nepreverjen)

Bogdan (nepreverjen)

Narod ki slavi diktatorje semora uprašati posvoji pameti koliko žrtev je povzročil into nedolžnih.

Štajerc7 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Odličen predlog. Takšno ime, ki je med drugim tudi simbol množičnih zločinov proti človečnosti, prizadene človekovo dostojanstvo (celo še živečih) žrtev in njihovih bližnjih potomcev ter vsakogar z občutkom minimuma morale in odgovornosti do sočloveka. Poimenovanje ulice s takšno vsebino ni skladno z ustavo svobodne demokratične družbe

rockandroll (nepreverjen)

To je veš balkanska kultura, poglej samo razpad jugoslavije " veliki bratje in sestre " so se poklali med seboj, jugoslavija je nastala v krvi povojnih pobojev in podobno je končala ko so se poklali med seboj, karma pač .Ljudem je pobijanje pač v krvi , če častiš množičnega morilna, posiljevalca, manipulanta, morilca otrok, ne moreš pač biti boljši .

In reply to by Štajerc7 (nepreverjen)

Neviden (nepreverjen)

Kerga cepca moti ime?pa kdo za vraga bi se sploh ukvarjal z tem.Ime je poznano in mi smo navajenu nanj.Samo nek zafustriranec bi se spustil v to nesmiselno bedarijo.Očitno nekateri res samo drek mešajo,kot da ni dovolj da že delajo samo senco.

JBT (nepreverjen)

Dejan Kaloh je barabin ne vreden pozornosti . V pravni državi bi sedel skupaj s šefom.

janban
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Potrebno je počakat,da ti današnji starčki gredo pod rušo,in šele takrat se bo lahko spremenilo ime ulice,ki nosi ime po hohštaplerju, diktatorju, in vojnem zločincu.

11 (nepreverjen)

Verjetno boš z tvojim primitivnim razmišljanjem prej odšel pod rušo. Nobene škode bo manj dreka in boljši zrak.

In reply to by janban

rockandroll (nepreverjen)

Težko je jugoviće premakniti z mrtve točke, za njih se je zgodovina začela z uporom v drugi svetovni vojni in končala leta 1991, no tam je tudi obtičala njih sedanjost . Težko je jugovićem razumeti da se je pod prašičem Titom izvajal genocid na slovenskim narodom, pa ne mislim samo na povojne poboje, ampak za načrtno naseljevanje srbskih, črnogorskih moških na naše ozemlje, z uvajanjem srpskega jezika v slovenske šole, vse pomembne funkcije so zasedali srbi . Maribor je izrazito balkansko mesto, kot večina slovenskih mest in temu primerno je tudi razmišljanje povprečnega mariborčana, kmetija pač , Ljubljana ni nič boljša da manjših potujčenih mest sploh ne omenjam .

Mariborcan1970 (nepreverjen)

Pozabil si napisati da je slovensko gospodarstvo potrebovalo "jugoviče" v rudnikih, gradbeništvu, tovarnah, prevozništvu... Podobno je tudi danes. Le zakaj??

In reply to by rockandroll (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice