Slika je simbolična
Aplikacijo #OstaniZdrav si je do danes preneslo 371.246 uporabnikov. V zadnjem tednu januarja je bila aplikacija deležna temeljite prenove, pravijo na vladi.

Posodobitve aplikacije #OstaniZdrav so zajele tudi tako imenovano interopravilnost oziroma čezmejno izmenjavo ključev. 

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je posodobitve predstavil na novinarski konferenci o stanju glede epidemije, kjer je poudaril nove zmožnosti aplikacije. 

Kaj je čezmejna izmenjava ključev?

Ta različica omogoča čezmejno beleženje izpostavljenosti koronavirusu. Do te nove zmožnosti je prišlo, ker se je Slovenija povezala na evropski strežnik. 

Slovenska aplikacija #OstaniZdrav si bo tako izmenjevala podatke o okuženosti z vsemi drugimi aplikacijami, ki beležijo te podatke. 

Če bo torej uporabnik slovenske aplikacije #OstaniZdrav prešel mejo in obiskal drugo državo, si tako ne bo več rabil naložiti aplikacije tiste države. Slovenska aplikacija bo tako beležila informacije o okuženosti iz večine evropskih držav. 

V čezmejni izmenjavi ključev sodelujejo Slovenija, Avstrija, Belgija, Hrvaška, Danska, Finska, Nemčija, Irska, Italija, Latvija, Nizozemska, Poljska in Španija. 

Malta, Norveška in Portugalska so v zaključnih fazah testiranj aplikacije, zato lahko pričakujemo, da se bodo kmalu priključile izmenjavi ključev, še pojasnjuje minister za javno upravo.

Aplikacija še z nekaj manjšimi posodobitvami

V aplikaciji so posodobili stanja, kar pomeni, da so odpravili stanje 'neznano tveganje', ki se je pojavilo v prvih 24 urah od namestitve aplikacije. 

Majhno tveganje so razdelili na dve stanji. Eno ima zeleno ozadje in pomeni, da oseba še ni bila izpostavljena okuženi osebi. Lahko se pojavi tudi oranžno ozadje, ki nakazuje na izpostavljenost osebi s potrjeno okužbo, a je bil stik na razdalji ali kratkotrajen.

Posodobljena so tudi priporočila, kako ravnati v primeru večjega tveganja.

Dodali so povezavo na e-upravo, kjer lahko uporabnik pridobi potrdilo za karanteno, uporabnik pa lahko po novem vnese tudi datum začetka simptomov. 

V novejši različici se stanje tveganja posodablja pogosteje, saj se posodobi tudi šestkrat na dan. V aplikaciji je povezava na spletno stran, kjer lahko uporabnik, v primeru, da je okužen, pridobi TAN kodo, ki jo nato vnese v aplikacijo. 

Na več mest v aplikaciji so dodali telefon, kjer je možno dobiti psihološko pomoč. Telefonska številka 080 51 00 bo dosegljiva vsak dan, 24 ur na dan. 

Posodobitve aplikacije veliko cenejše kot v Nemčiji

RS Team je ekipa, ki upravlja s posodobitvami in vzdrževanjem aplikacije, pogodba pa je vredna 31.842 evrov. 

Minister za javno upravo še dodaja, da so mesečni stroški z vzdrževanjem aplikacije v Nemčiji kar 1,5 do dva milijona evrov mesečno. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Melkijar (nepreverjen)

Menda je nova aplikacija #postaninas

Starejše novice