Nedavno smo poročali o morebitnem dvigu položnic, v katerem Snaga vidi rešitev za svojo izgubo. Kako to komentira mariborski župan ? 

Kot smo že poročali, želi aktualno vodstvo mariborskega komunalnega podjetja Snaga položnice za komunalne odpadke dvigniti kar za 60 odstotkov. A podjetje rešitve ne vidi le v povišanju položnic, temveč tudi v novem zadolževanju – v višini 3 milijonov evrov.

»Povišanje položnic ne sanira podjetja Snage, temveč kratkoročno krpa luknjo, ki je nastala. In s povišanjem samo podaljšamo čas nujnih ukrepov, o katerih govorimo,« je na novinarski konferenci Liste za pravičnost in razvoj, kjer so predstavili videnje razmer v Snagi, povedal svetnik LPR Stojan Auer. 

Iz samih bilanc pa je razvidno, da je investicija v sortirnico povzročila negativen izkaz podjetja, četudi Snaga meni, da bi bila brez nje izguba še večja. »To je najlažja rešitev. Da se dvignejo položnice in se problem slabega vodenja, investicije in poslovodenje neke firme vrže na ramena ljudi. To lahko naredi vsak,« je bila jasna mariborska poslanka in svetnica z LPR Lidija Divjak Mirnik.

Medtem ko je prejšnji župan Andrej Fištravec občanom obljubljal, da bo 12,5-milijonska investicija položnice občanom celo znižala. 

Arsenovič: Sortirnica ni dala rezultatov, ki so jih omenjali

Nadzorni svet Snage je na izredni seji sprejel sklep o podrobni reviziji celotne investicije v sortirnico, ki jo bo izvedla zunanja revizijska hiša. »V skladu z zaključki revizije bo Nadzorni svet po potrebi na odgovornost poklical tudi morebitne odgovorne,« je na seji povedal predsednik Matej Smrekar. Ob tem je opozoril, da poslovni izkaz za leto 2018 zagotovo ne bo takšen, kot je bil sprva predstavljen javnosti, ter izrazil zaskrbljenost nad odtekanjem informacij in nad nerevidiranimi podatki o poslovanju družbe.

Aktualni župan Saša Arsenovič je včeraj v mariborski mestni hiši povedal, da problematika Snage še ni zaključena, vendar »pa se že dogajajo dejavnosti, ki gredo v pravo smer«.

»Delamo na tem, da bo glede na situacijo na trgu odvoza smeti zvišanje minimalno, pri tem pa ne bomo vključevali vpliva sortirnice, ki sama po sebi ni dala rezultatov, ki so jih omenjali v prejšnjih letih. Tako ni mogla predelati tega dviga cen, da bi bile za občane ugodne.«

Ob tem je dodal, da pa cena odvoza odpadkov ni bila povišana vse od leta 2006, »a takrat je bila plača 700 evrov, danes pa smo na 1400 evrih. In da govorimo verjetno o dveh, treh ali štirih evrih razlike, tako da to ob koncu ne bo neka velika zgodba.«

Podjetju moramo omogočiti denarni tok

A točnega časa odločitve občani še ne vedo. »Ta elaborat, ki je ključen za formiranje cene, usklajujemo že nekaj časa. V njem je lahko takšna ali drugačna amortizacija in upoštevanje sortirnice v takšnih ali drugačnih odstotkih glede na njeno samo obratovanje. Še vedno so na mizi trije elaborati, izbrali pa bomo tistega, ki bo čim manj obremenjeval občane in po drugi strani omogočal vzdržno poslovanje še v prihodnjih letih.«

Pa je bil tudi sam seznanjen z milijonsko izgubo? »Ja, seveda smo bili. Zaradi tega pa računamo tako dolgo te stvari in usklajujemo amortizacijo. Eno je bilančna izguba, ki za nas ni dobra, a ni tako moteča, kot sam denarni tok. Tega pa podjetju moramo omogočiti.«

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Pile (nepreverjen)

Arsenovič rekel danes min plača 1400,kaj vi pravite snagini delavci? Ne smrduhi v pisarnah,delavci...

Starejše novice