Predsednik državnega zbora Dejan Židan je obiskal mariborskega župana Saša Arsenoviča, s katerim sta razpravljala o možnostih organiziranja nekaterih mednarodnih dogodkov državnega zbora v Mariboru.

Predsednik državnega zbora Dejan Židan in mariborski župan Saša Arsenovič sta danes v Mariboru razpravljala o možnostih organiziranja nekaterih mednarodnih dogodkov državnega zbora v Mariboru.

Arsenovič je po pogovoru dejal, da je vesel za priložnost, ki jo je dobil Maribor: »Na pobudo predsednika državnega zbora Dejana Židana smo se danes pogovarjali o izjemno zanimivem, prestižnem dogodku - o konferenci predsednikov državnih zborov v času predsedovanja Slovenije Evropski uniji, ki bi se odvila v Mariboru. To pomeni, da bi s tem Maribor postavili na politično vpliven zemljevid Evrope. Kar je torej izredno dobra promocija za mesto. Po drugi strani pa seveda tudi velik izziv za nas, za kar pa mislim, da zmoremo, znamo, smo dovolj gostoljubni in imamo dovolj znanja, da bomo ta projekt izpeljali, tako da bo v ponos, ne samo mestu, ampak tudi državi Sloveniji«

Židan pa je ob tej priložnosti dejal: »Najpomembnejša mednarodna aktivnost državnega zbora v tem mandatu bo povezana s predsedovanjem Slovenije Svetu Evropske unije. To je organizacija izredno pomembnega in vplivnega srečanja predsednikov parlamentov Evropske unije in nekaterih drugih držav, ki si želijo postati članice. To je eden izjemno zahteven organizacijski podvig, saj bo na tej lokaciji, kjer bo srečanje predsednikov, v nekem trenutku več kot 500 ljudi kar dva dni.«

»Želimo si, da pomembne stvari potekajo tudi izven Ljubljane in Maribor je primeren. Z županom sva že preverila, dve strokovni ekipi pa še preverjata, lokacije, kje v Mariboru bi bilo možno organizirati to pomembno politično srečanje. Ugotovili smo, da je možno. S tem se začenjanjo aktivnosti, da bo do leta 2022, ko torej bo srečanje, poskrbljeno za vso potrebno infrastrukturo, ki bo dejansko en velik zalogaj za državo, po drugi strani pa se lahko Maribor vpiše na zemljevid Evropske unije in širše,« je pristavil predsednik državnega zbora.

Židan je še izdal, da srečanja v mariborski knjižnici zagotovo ne bo, ker je premajhna. Na srečanju bodo organizatorji v en prostor morali spraviti 300 ljudi. V tem trenutku skupini preverjata vse možne lokacije: Slovensko narodno gledališče Maribor, rektorat, zimske dvorane, kazinsko dvorano ... Pomemben podvig bo tudi zagotoviti kapacitete za ljudi, ki bodo tukaj spali nekaj dni.

»Vse to pa Maribor zmore, zlasti zato, ker smo se projekta lotili pravočasno,« meni.

Ob tej priložnosti pa se je predsednik državnega zbora odzval tudi na izjave poslanca SNS Dušana Šiška, ki je izjavil, kako bi sam obračunal z enim od migrantov.

Spomnimo. Dušan Šiško je v ponedeljek na nujni seji odbora državnega zbora za notranje zadeve ocenil, da je bilo ravnanje policista, ki je na območju Nove Gorice v samoobrambi v nogo ustrelil migranta, mil ukrep in da bi migranta, če bi bil sam tam, ustrelil kar v glavo.

Židan je komentiral, da sovražni govor ni sprejemljiv in da ga je treba zavračati v državnem zboru, drugih državnih institucijah in v družbi nasploh. Ob tem pa je opozoril tudi na prizadevanja za sprejetje poslanskega etičnega kodeksa.

»Delamo dva koraka naprej. Spreminjamo zakon o poslancih, ki bo omogočal, da bodo poslanci, kar se tiče integritete, v istem položaju kot drugi politični funkcionarji. Kot drugo pa imamo močno, ustavno podporo političnih strank nameri, da pridemo do etičnega kodeksa, ki bo moral definirati meje sprejemljivega, ugotavljanje, kaj ni sprejemljivo in sankcioniranje tega,« je Židan dejal ob robu obiska na Mestni občini Maribor.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Fajn.ne skodi.se vec dogodkov

Hmmmm (nepreverjen)

Top dogodek, super!

Balkanc in Rus (nepreverjen)

... bi imela konferenco za koga?

In reply to by Hmmmm (nepreverjen)

Kritik (nepreverjen)

Vse to je politično prostituiranje ali nabiranje političnih točk ! Maribor nima nobenega ministrstva , kaj bodo tukaj počeli razen dobra zastonjska hrana in pijača v potokih saj vedo ,da se bo Arsenovič potrudil saj je znan gostinec .

Navijac (nepreverjen)

Pa naj.boljse kot v lj.....spet nic ne pase

In reply to by Kritik (nepreverjen)

TilenA (nepreverjen)

Top! Končno kaka taka stvar izven Ljubljane

Starejše novice