Foto: Mestna občina Maribor
Po izbruhu požara v skladišču odpadkov podjetja Surovina si je prizorišče, na katerem se gasilci še vedno prebijajo do preostalih manjših žarišč, ogledal mariborski župan Saša Arsenovič.

Arsenovič je ob današnjem obisku izrazil zaskrbljenost zaradi onesnaženja zraka v mestu in se hkrati zahvalil 250 gasilcem, ki so sodelovali v intervenciji in so požar obvladali, da je sedaj pod nazorom.

Ob tem je poudaril, da gre pri Surovini za samostojno gospodarsko družbo in ne za občinsko podjetje.

»Tudi njim pa ni lahko, saj vemo, da se z odvozom zapleta tako na državni kot na mednarodni ravni,« je dejal župan, ki meni, da je tokratni požar še en signal več, da je treba čim prej razmisliti o termični obdelavi odpadkov.«

Dodal je še, da so državni organi in inšpekcije na delu, Surovina pa mora poskrbeti za to, da ne bo zaradi njih življenje ljudi v Mariboru slabše.
 

Veter hitro odgnal dim, voda je v redu

Mariborski župan se je odzval tudi na nekatere pobude za sklic izredne seje zaradi omenjene problematike in zagotovil, da bodo v vsakem primeru o tem govorili na redni seji. 

»Če bodo zahtevali izredno sejo, pa bodo predlagatelji morali predložiti ustrezno gradivo in vedeti tudi, o čem se bomo pogovarjali. Mi delamo vse, kar je potrebno in mislim, da pri tem izredna seja ne bo pomagala,« je dejal Arsenovič.

Kot so zapisali na občinski strani na družbenem omrežju, so meritve kakovosti zraka pokazale, da je bila na dan požara, v ponedeljek, 2. marca, mejna koncentracija delcev PM10 v večernih urah močno presežena na območju središča Maribora, vendar na srečo samo za kratek čas, saj je veter dim hitro razpihal.

Po zagotovilih Mariborskega vodovoda je tudi s pitno vodo v njihovem omrežju vse v redu, Podjetje Nigrad je na vtoku vode iz kanalizacije v čistilno napravo namestil merilne naprave, s katerimi bomo lahko zaznali morebitno kontaminacijo gasilne vode. Rezultati meritev se še čakajo, so še zapisali. 

V pričakovanju sistemske rešitve glede odpadkov

Ob odgovornosti gospodarskih subjektov, ki upravljajo z odpadki, da je to varno in v skladu z zakonodajo, je župan med drugim opozoril na ključno vlogo inšpekcijskih služb in vlade pri obvladovanju problematike kopičenja odpadne embalaže. V Mestni občini Maribor so sicer zadovoljni, da bo država poskrbela za odvoz nakopičene odpadne embalaže, pričakujejo pa tudi sistemsko rešitev, v smeri odgovornosti proizvajalcev odpadne embalaže za njeno odstranitev.

Tudi Fišer za termično obdelavo odpadkov

Direktor Surovine Jure Fišer je povedal, da bo preiskava hitro zaključena, saj imajo 24 urni videonadzor in so tako vsi dogodki evidentirani. Ob tem je poudaril, da je vzrok požara skoraj zagotovo samovžig. Po njegovih besedah so v tem primeru zagoreli nenevarni odpadki. 

»Iz teh nenevarnih odpadkov mi delamo alternativna goriva, katera se uporabljajo v cementnih pečeh in v objektih za sosežig odpadkov zraven osnovnih energentov,« in tem še spomnil na krizo, v kateri se je znašla celotna država zaradi odločitve Madžarske, da več ne dovoli uvoza odpadkov. 

Fišer je še izpostavil, da je ključno pri preprečevanju tovrstnih primerov, da odpadki ne obtičijo predolgo na zalogi in tudi sam pozval k takojšnji termični obdelavi odpadkov.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
janko špehsvinjski (nepreverjen)

jaz pa ne poznam arsenoviča

Kritik (nepreverjen)

Arsenovič ne diha istega zraka kot Tezenčani .

markow83 (nepreverjen)

Hvala vetru, da je pihal, ne? To je treba drugače rešiti. Prejšnji požar je bil ponoči pa sploh nihče ni opazil, da smo v Teznu bili tri ure v dimu, ker je veter pihal k Stražunu, vozila na Ptujski pa so se kar ustavljala, ker je bila vidljivost slaba. Tokratni požar je bil za nas manj hud, v primerjavi s tistim pred slabim tednom.

Starejše novice