Na Mariborskem turističnem forumu o aktualnih izzivih.

Turizem se spreminja s svetlobno hitrostjo, v Sloveniji pa smo na srečo že davno dojeli, da gre za resen posel, je na današnjem 2. Mariborskem turističnem forumu dejala direktorica direktorata za turizem Dubravka Kalin.

Kot je dodala, brez pristnega navdušenja in kreativnosti vseeno ne gre, to pa turistični delavci v Mariboru imajo.

Kalin je ob tem spomnila, da so prav te dni gospodarskemu ministrstvu priključili tudi področje športa, ki je za Maribor pomembna panoga tudi na področju turizma. To med drugim dokazuje prihajajoči Evropski olimpijski festival mladih.

»Gre za veliko priložnost, hkrati pa tudi za velik izziv. Verjamem, da bodo upravičili vlogo odličnih gostiteljev, saj bodo v Mariboru gostili več kot 3600 mladih športnikov iz 48 držav ter več kot 800 njihovih spremljevalcev,« je poudarila direktorica direktorata, ki je prepričana, da bodo organizatorji dogodek izpeljali z odliko.

Država bo po njenih zagotovilih mestu pri njihovih prihodnjih načrtih na področju turističnega razvoja stala ob strani, kolikor bo to le mogoče. V tej smeri bo šla tudi strategija slovenskega turizma do leta 2028, za katero še pripravljajo konkretni akcijski načrt, je dejala in spomnila na že izpeljani razpis za vlaganja v žičniško infrastrukturo.

Omenila je še razpis, s katerim bodo vlagali v kakovostne turistične namestitve, na katerega so se mariborski ponudniki po njenih podatkih odzvali množično, ter razpis za vlaganja v javno turistično infrastrukturo.

O ključnih usmeritvah in aktivnosti Slovenske turistične organizacije je govorila njena direktorica Maja Pak, ki je med drugim spomnila na ta teden objavljene rezultate lanskega izkupička slovenskega turizma, ki kažejo na zelo dobro okrevanje panoge po epidemiji in bližanje rekordnemu letu 2019.

»Vstopamo pa v leto polno izzivov, povezanih s pomanjkanjem kadra, višjimi stroški zaradi draginje, ohlajanja nekaterih trgov, pa tudi z zahtevami po nujnih investicijah za izboljševanje kakovosti ponudbe in s potrebami po digitalizaciji in trajnostnem prehodu,« je dejala Pak.

Pri tem je dodala, da so nekateri najpomembnejši produkti za okrevanje turizma gorski, športni in gastronomski turizem, vse to pa ima Maribor v izobilju. Za leti 2024 in 2025 je napovedala usmeritev tudi v kulturni turizem, kjer ima štajerska prestolnica po njenem prav tako ogromno potenciala.

Po besedah mariborskega župana Saše Arsenoviča je pred njimi na področju turizma veliko izzivov, ob tem pa je izrazil veselje, da po daljšem času v mestu in na Pohorju delujejo vsi hoteli, nazadnje tudi obnovljeni Habakuk. Priznava pa, da Mariboru manjka še kakšen petzvezdični hotel.

»Naš cilj je rast števila prebivalcev, dodane vrednosti in tudi števila obiskovalcev, ne zgolj turistov, ki pridejo za en dan in mislijo, da so videli Maribor, ko so pojedli meni za 6,90 evra in se z avtobusom odpeljali naprej. Želimo, da bi ljudje v mestu in regiji ostali čim dlje in nas tudi spoznali,« je dejal župan.

Priložnosti vidi predvsem v urbanem mestnem turizmu v povezavi z naravo, sodelovanju pohorskih občin pri razvoju tega turistično pomembnega zelenega območja ter povezovanju z vsemi ostalimi občinami regije, ki ima po njegovem ponuditi zelo veliko, za kar pa potrebuje še več sodelovanja in boljše načine trženja.

Leto 2022 je bilo tudi za mariborski turizem zelo uspešno, je povedal direktor mestnega Zavoda za turizem Jure Struc. Ustvarili so skoraj 440.000 nočitev, kar je 71 odstotkov več kot leto prej, ob tem so beležili 89-odstotno rast števila zabeleženih prihodov.

V zadnji tretjini leta je bilo po njegovih podatkih prenočitev celo za devet odstotkov več kot v enakem obdobju rekordnega leta 2019, sicer je bilo v celotnem letu 2022 v Mariboru pet odstotkov manj nočitev kot v prekoronskem letu 2019.

Največ gostov je prihajalo iz Nemčije, Poljske, Hrvaške, Srbije, Avstrije, Ukrajine in Italije, ki so v mestu v povprečju bivali 2,2 dneva, domači gostje pa so predstavljali 12 odstotkov.

»Pred nami pa so veliki izzivi, saj rast verjetno ne bo več tako strma kot je bila doslej, zato se bo potrebno ves čas dokazovati,« je še dodal Struc.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tanja flasskon (nepreverjen)

pa saj v maribori ni prćvarnice
kjer bi bilo kosilo za turiste 7 dolarjev
Vse prčvarnice imajo nižjo ceno
in to je naša slika

slo (nepreverjen)

opankar maribor je vsako leto bolj mrtvoin koji kurac bi ti pokazal turistu 3 4 bajte pa 2 hriba

ZZ (nepreverjen)

V CENTRU MESTA NIMAŠ KAJ ZA VIDET. BEDA OD BEDE.

Starejše novice