Foto: Jure Banfi
Mariborski župan Saša Arsenovič pozdravlja poziv šesterice njihovih poslancev glede prodaje občinske družbe Farmadent, a poudarja, da bodo postopek prodaje nadaljevali, saj bi zaustavitev v tem trenutku bila v nasprotju z veljavno zakonodajo.

Mariborski poslanci so prejšnji konec tedna Sašo Arsenoviča, župana Mestne občine Maribor, pozvali, da premisli o opustitvi namere o prodaji družbe Farmadent, saj, kot poudarjajo poslanci, slednja v Sloveniji predstavlja eno vodilnih slovenskih podjetij, ki skrbi za kompletno in celovito oskrbo zdravstva.

Pod poziv se je podpisala poslanka Liste Marjana Šarca Lidija Divjak Mirnik, poslanec Slovenske demokratske stranke Dejan Kaloh, poslanca Socialnih demokratov Franc Trček ter Gregor Židan, poslanec Stranke Alenke Bratušek Andrej Rajh ter poslanec Nepovezanih poslancev Branislav Rajić.

Na poziv se je sedaj odzval župan, ki zatrjuje, da poziv poslancev pozdravlja, a hkrati opozarja, da je Farmadent v Republiki Sloveniji predstavljal eno vodilnih slovenskih podjetij, ki je skrbelo za kompletno in celovito oskrbo zdravstva, vse dokler leta 2016 državni zbor ni sprejel zakona o lekarniški dejavnosti.

»Ta zakon Mestni občini Maribor nalaga obveznost prodaje Farmadenta do konca tega leta. Ob tem tudi ni odveč opozorilo, da se je poslovanje Farmadenta od sprejema zakona poslabšalo,« poudarja Arsenovič.

»Farmadenta pod ceno vsekakor ne bomo prodajali«

Arsenovič je ob tem opozoril, da se je poslovanje Farmadenta od sprejema zakona poslabšalo, tudi sam pa je vse od nastopa županske funkcije poslance večkrat opozoril, da je zakon za mestno občino škodljiv in jih pozval, naj ga v spornem delu spremenijo.

S škodljivimi posledicami zakona je nazadnje seznanil tudi predsednika vlade Janeza Janšo ob nedavnem vladnem obisku regije.

Mariborski župan zato upa, da bo državni zbor čim prej sprejel zakon, ki jih ne bo silil v prodajo deleža in bo omogočal razvoj podjetja. »Do takrat se postopek prodaje nadaljuje, saj bi morebitna zaustavitev prodaje v trenutku, ko takšen zakon še velja, bila v nasprotju z veljavno zakonodajo in z načelom dobrega gospodarjenja z občinskim premoženjem. Posledično bi povsem po nepotrebnem ogrozili tako podjetje z dolgoletno tradicijo kot tudi delovna mesta,« dodaja.

Župan sicer pravi, da verjame v velik razvojni potencial Farmadenta, visoko vrednost blagovne znamke, predvsem pa verjame v zaposlene in njihovo neprecenljivo znanje. »Zavedajoč se vsega navedenega Farmadenta pod ceno vsekakor ne bomo prodajali,« zaključuje Arsenovič.

Spomnimo ...

Arsenovič je ob prevzemu županskega položaja konec leta 2018 ustavil postopek prodaje Farmadenta, ki je potekal iz časa njegovega predhodnika Andreja Fištravca. Konec lanskega leta pa se je njegova ekipa odločila znova preskusiti razmere na trgu.

Ob sprejemanju občinskega proračuna za letošnje leto je Arsenovič na kritike opozicije odgovoril, da vnovični začetek prodajnega postopka za Farmadent ne prejudicira prodaje tega dobičkonosnega občinskega podjetja, a morajo kot dober gospodar preveriti razmere na trgu.

Poslovanje podjetja se je sicer v zadnjem času nekoliko poslabšalo. Po podatkih občine naj bi lani prodaja s predlanskih 91 padla na 83 milijonov evrov, čisti dobiček pa z 2,1 milijona evrov v letu 2019 na manj kot pol milijona evrov.

Na račun prodaje nekaj več kot 83-odstotnega deleža družbe so v letošnjem mestnem proračunu predvideli nekaj več kot deset milijonov evrov.

Kot je župan navedel v marcu, jih k prodaji zavezuje trenutna zakonodaja, ki prepoveduje vertikalne povezave, prav tako so prejeli dva izkazana interesa ter še nekaj povpraševanj za nakup lastniškega deleža.

Za zdaj Arsenovič pričakuje, da bo mestni svet jeseni ali celo pozimi odločal o tem, ali bodo podjetje prodali strateškemu kupcu, ki bi lahko ohranil delovna mesta in vsebino.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
TommyHilfiger (nepreverjen)

Bravo zupan. Jasno je, da bi bilo neumno ustaviti postopek, ker v kolikor poslanci ne bodo spremenili zakona, se bo obcina spravila v situacijo, ko bo morala hiteti s prodajo, kar bodo kupci izkoristili in ponudili manj denarja za odkup podjetja.

Bogdan (nepreverjen)

Divjakova seje že vrnila z kajtanja

Augsburg (nepreverjen)

Na 80 milionov prometa ... manj kot 2 milijona dobička, torej 2,5 %? Nekdo krade.

Starejše novice