Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Mariborski župan Saša Arsenovič še vedno računa, da bo proračun sprejet do začetka marca.

Mariborski mestni svetniki bi morali danes opraviti prvo obravnavo občinskega proračuna za letošnje leto, a je župan Saša Arsenovič na začetku seje umaknil to točko z dnevnega reda. 

Novo sejo na to temo je napovedal za 16. februar. »Vmes si damo čas za usklajevanje,« je dejal.

Kot je župan povedal v obrazložitvi umika obravnave proračuna z današnje seje, je trenutno še preveč odprtih vprašanj.

»Glede na mnenja odborov, glede na malo časa po počitnicah in glede na to, da so pred nami še ene počitnice, želim, da se skupaj z vsemi svetniškimi skupinami bolje seznanimo s proračunom, z njegovimi izzivi in iskanjem skupnih rešitev. Poleg tega ima urad za finance izjemno težko nalogo, ker se številke iz dneva v dan spreminjajo, tako na področju plač zaposlenih v javnih zavodih kot cen energentov in kapic zanje,« je dejal.

»Radi bi šli s čim bolj realnimi številkami že v prvo branje, da bo drugo branje lažje,« je poudaril.

Še vedno računa, da bo proračun sprejet do začetka marca. Za 16. februar je napovedal izredno sejo mestnega sveta, ki bo posvečena samo prvi obravnavi letošnjega proračuna, dva tedna kasneje pa naj bi sledila druga obravnava proračuna.

Mestni svetniki so predlog podprli. Lidija Divjak Mirnik iz Liste za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti je povedala, da bi tudi njena stranka predlagala umik obravnave proračuna z današnje seje, saj ocenjujejo, da je pripravljeni predlog proračuna 'prenapihnjen'.

Umik so pozdravili tudi v svetniški skupini SDS.

»Veseli nas napoved župana, da bo zbral vodje vseh svetniških skupin in bolj resno pristopil k pripravi proračuna za 2023,« je dejala njihova predstavnica Vladimira Cokoja.

Predlog proračuna, ki ga je za današnjo prvo obravnavo pripravila mestna uprava, je bil predviden v višini rekordnih 192,1 milijona evrov in je vključeval 27 milijonov evrov dodatnega zadolževanja.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tanja flasskon (nepreverjen)

opet se usral

slo (nepreverjen)

zadolžiš lahko samo mestno drhal ker itak samo po tistem mrtvem centru delaš pa še to ni za nikamo

Urban Ruralen (nepreverjen)

Aleksandar ne bo dovolil podražitev, saj ima že zdaj lokale prazne.

SLO (nepreverjen)

Očitno se ne zaveda, da z njegovim zapiranjem mesta škodi tudi sebi. Valda ne pričakuje naval turistov iz celega sveta, kateri bodo pešačili po centru Maribora.

In reply to by Urban Ruralen (nepreverjen)

Starejše novice