FOTO: Bobo
Na zadnji seji mestnega sveta je mariborski župan Saša Arsenovič ob načrtih Hoferja na Pobrežju namignil, da bi morala velika podjetja več denarja nameniti za kulturo in šport v mestu.

Izjava župana Saše Arsenoviča je spomnila na podobno prakso v ljubljanski občini, ko naj bi bila podjetja v zameno za posle prisiljena plačati donacije lokalni skupnosti.

Na lokaciji na Pobrežju Hofer načrtuje vzpostavitev male samopostrežne bencinske črpalke. A mariborski župan Arsenovič uresničitve teh načrtov na zadnji seji mestnega sveta ni videl.

»Mislim, da bi morala velika podjetja, ki ustvarjajo dobičke v mestu in jim mi omogočamo dodatne dobičke tudi nekaj vlagati direktno, indirektno v kulturo in bi se rad z njimi še pogovarjal,« je ob tej točki dnevnega reda dejal mariborski župan.

Odločanje preloženo

Odločanje o odloku, s katerim bi Hoferju omogočili načrte ob trgovini v Ulici Veljka Vlahovića, so po pozivu Arsenoviča mestni svetniki preložili. Uradno zaradi okoljevarstvenih pomislekov.

»Bom prijazno poročal, kaj mi je uspelo,« pa je zaključil Arsenovič.

Praksa, ki po besedah strokovnjaka za lokalno samoupravo sama po sebi ni sporna, dokler je v obliki poziva gospodarstvu. A meja je tanka.

Boštjan Brezovnik, iz Pravne fakultete Univerze v Mariboru opozarja: »Če bi pogojevali izdajo določenih dovoljenj za to, da lahko opravljajo gospodarsko dejavnost ali pridobitev gradbenega dovoljenja in tako naprej. V tem primeru bi bila to sporna praksa, sicer pa gre za klasičen poziv, ki se ga poslužujejo tudi župani in županje v drugih občinah.«

V Skupnosti občin Slovenije se o tem niso želeli opredeliti

Komentarju županovih navedb so se izognili tudi v Hoferju, v obširnem odgovoru z donacijami in projekti na Štajerskem so razkrili le, da sestanek z županom še usklajujejo.

Gre za neroden poziv ali skriti nameni?

Iz Mestne občine Maribor komentarja ali pojasnila Arsenovičevih besed nismo dobili. Porajata se vprašanji, ali bi bil v tem primeru posel lahko pogojevan z dodatnimi prispevki in v katerih primerih so donacije sploh upravičene?

»To, da lahko občina tudi spodbudi nekatere aktivnosti, ki so danes podfinancirane, predvsem tiste, ki se nanašajo na izvajanje nekih socialnih ukrepov, kulturnih dogodkov, športnih dogodkov in tako naprej, « pojasnjuje Brezovnik. 

Prav tako morajo biti donacije transparentne, za njimi pa se ne sme skrivati neupravičena korist.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Prav ima.zakaj pa nebi npr hofer dal nekaj zpm ali festivalu lent ali rdecemu krizu mb za letovanje otrok......ne ssmo posta sava.nkbm....tudi henkel bolj malo da

Koba (nepreverjen)

Multinac. naš legalno skubijo, ko pa bi morale nekaj vrnit v okolje ali družbi, pa je linija tanka.....!?!?

mrazi (nepreverjen)

renault recimo posluje tako,da v SLoveniji nima čisto nič dobička in so davščine ki jih pobere država minimalne. Enako Novartis (Lek).

In reply to by Koba (nepreverjen)

Ivek Mariborcan (nepreverjen)

Tako je prav! Henkel je kot kobilica, samo jemlje, v okolje pa nic ne da... Se z financnimi obvodi preko Nizozemske prikazujejo manjsi dobicek, posledicno pa tudi obcina dobi manj davkov..

... izgube: (nepreverjen)
Kritik (nepreverjen)

E moj Saša ,kje je sedaj obljuba vaša ......pred volitvami ? Kaj vse ste obljubili ,sedaj pa samo Glavni trg in Koroška cesta ,tam kjer so vaši interesi ? Kaj pa preko Drave na Taboru in naprej proti pohorski vzpenjači ? Turisti se vozijo s kolesom med bloki in iščejo kolesarsko pot ,ki naj bi se imenovala dravska kolesarska pot . Pošljem jih nazaj proti mestu ,potem jih pa srečam na Ptujski cesti na poti proti Dobravi . Brez mene bi še danes kolesarili po mariborskem obroču . Skratka želim povedati ,da se nič ne premika na bolje .

Starejše novice