Čeprav je sprva želel mariborski podjetnik in gostinec Saša Arsenovič za župana kandidirati s podporo stranke SMC, je zdaj začel zbirati podpise. Na volitve želi kot neodvisni kandidat. Mu bo uspelo?

Saša Arsenovič je včeraj tudi uradno napovedal svojo kandidaturo za župana, kot smo v torek popoldne prvi razkrili na Mariborinfo. Na uradni predstavitvi je nastopil z Iniciativo za Maribor. SMC v dogodek ni bil vpleten, kar je že namigovalo, da bi se po številnih pozivih Arsenovič v županski boj lahko podal kot neodvisni kandidat. Kljub temu Stranka modernega centra ostaja rezervni načrt mariborskega podjetnika, če mu ne bo uspelo zbrati dovolj podpisov.

Začel zbirati podpise, časa manj kot teden dni

To bo zdaj tudi skušal doseči, kar je potrdil za Mariborinfo. »Neverjetna 'gužva' je, 'gužva', kot norišnica je vse skupaj,« je povedal v telefonskem klicu, v katerem je bilo razvidno, da Arsenoviča preganja čas. Rok za oddajo kandidatur se namreč zaključi čez manj kot teden dni – v četrtek, ob 19. uri. Do takrat mora za župansko kandidaturo dobiti 708 podpisov, za listo za mestni svet pa 906.

»Začel sem zbirati podpise tako je, računam, da nam bo uspelo,« je povedal.

Ponuja tudi golaž

Obrazce za podpise, ki jih je nato potrebno overjene oddati na občini, ponujajo na recepciji Hotela Maribor, ki ga je pred dobrim letom in pol odprl prav Arsenovič. Posebnih napisov, stojnic ali oznak, da poteka zbiranje podpisov nismo opazili. Obrazce za podporo kandidatom je možno dobiti tudi na Mestni občini Maribor.

Pred začetkom zbiranja podpisov je po poročanju Večera svojim podpornikom poslal sporočilo, v katerem je med drugim zapisal: »Obrazci so na MOM ali recepciji Hotela Maribor, kamor jih v zameno za kavico in/ali županski golaž tudi vrnete. Lahko si sposodite naša hotelska mestna kolesa.«

Arsenoviču zaradi zamude grozi kazen

V skladu s prvim odstavkom 16. člena Zakona o volilni in referendumski kampanji mora organizator volilne kampanje najmanj 45 dni pred dnevom glasovanja odpreti poseben račun z oznako »Za volilno kampanjo« in pri tem navesti tudi volitve, za katere organizira kampanjo. Ta rok je potekel že 3. oktobra, tako je Arsenovič dober teden dni prepozen. Poseben transakcijski račun mora biti odprt preden se opravi prva finančna transakcija, namenjena volilni kampanji.

Prepozno odprt račun za kampanjo sicer ne pomeni, da Arsenovič ne bi mogel vložiti kandidature. Po vsej verjetnosti se mu obeta zgolj denarna kazen.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice