Predstavniki različnih institucij vzhodne regije so danes opozorili, da trenutni koncept izvajanja kohezijske politike ni ustrezen, saj se razlike med vzhodno in zahodno kohezijsko regijo ne zmanjšujejo.

Zato se zavzemajo za spremembe, mariborski župan Saša Arsenovič pa v Mariboru vidi tudi pisarno ali center črpanja evropskih sredstev za vzhodno regijo.

Na mariborski občini so se danes sestali predstavniki mestnih občin vzhodne kohezijske regije, nekaterih poslanskih skupin, regionalnih razvojnih agencij, rektor Univerze v Mariboru Zdravko Kačič in predsednik razvojnega sveta vzhodne kohezijske regije Ivan Žagar, poroča STA.

O kohezijski politiki v preteklosti in prihodnosti

Na srečanju so govorili o izvajanju kohezijske politike v obdobju 2007–2019 in o načrtih za obdobje 2021–2027 ter ob tem opozorili, da trenutna kohezijska politika očitno ne daje rezultatov, saj se razkorak razvitosti med vzhodno in zahodno kohezijsko regijo povečuje, namesto da bi se zmanjševal.

A niso samo evropska kohezijska sredstva tista, ki lahko pri tem pomagajo, ampak mora tudi država bistveno spremeniti politiko glede regionalnega razvoja in decentralizacije, je v izjavi za medije ob sestanku dejal župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič.

»Govorim o tem, da država na primer mestu Maribor nalaga za 81 milijonov evrov obveznih nalog in nam za to daje 50 milijonov evrov, tako da mestni proračun začne z 31 milijoni evrov minusa. In mi si sedaj skušamo samo popravit to negativno sliko, za katero je odgovorna država, z boljšim črpanjem evropskih sredstev,« je opozoril mariborski župan.

Arsenovič v Mariboru želi pisaro za črpanje evropskih sredstev

Ob tem je dodal, da si želijo v regijo pripeljati tudi kadre, ki bodo tega spodobni. »Večina teh ljudi sedi v Ljubljani, mnogi med njimi so Mariborčani, ki se vozijo v Ljubljano. Želim, da se manj vozijo v Ljubljano, da več časa porabijo v Mariboru s svojimi družinami in da delajo za dobro regije,« je dejal Arsenovič, ki se zavzema za to, da država v Mariboru vzpostavi pisarno ali center črpanja evropskih sredstev za vzhodno regijo, še poroča STA.

Predsednik razvojnega sveta kohezijske regije Vzhodna Slovenija Ivan Žagar upa, da bodo s skupnimi močmi državo uspeli prepričati, da je treba poskrbeti za nek primerljiv razvoj Slovenije. Prepričan je, da je ločitev na dva operativna programa nujna, saj so v operativnih programih zapisane najnujnejše potrebe regije.

Povedal je še, da je razvojni svet že sprejel pismo o zavezništvu za preboj vzhodne kohezijske regije in da tovrstna prizadevanja podpirajo tudi deležniki na današnjem sestanku. Pričakuje, da bo država prisluhnila tem prizadevanjem in da bo akterje tudi aktivno vključila v sam proces pogajanj za naslednjo finančno perspektivo, poroča STA.

Žagar je zelo vesel, da se v dogajanje aktivno vključuje tudi Univerza v Maribor. Njen rektor Zdravko Kačič je dejal, da predlogi, o katerih še razpravljajo, gredo v smer izvedbe dveh ločenih operativnih programov za vzhodno in zahodno regijo. Prav tako so usmerjeni k prepoznavanju potrebe po določitvi kazalnikov in instrumentov izvajanja, ki so prilagojeni stopnji razvitosti vzhodne kohezijske regije, in k prepoznavanju dejstva, da se tudi v tujini najučinkoviteje izvaja kohezijska politika takrat, kadar so kot ključni instrumenti za izvajanje te politike prepoznane neposredne operacije.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Se vec taksnih predlogov.se mi zdijo izvedljivi.spremljamo rezultat

Starejše novice