FOTO: Mediaspeed
Medtem ko je devet od enajstih vabljenih list že prejšnji teden podpisalo koalicijski sporazum z mariborskim županom Sašo Arsenovičem, se mu danes pridružuje še Lista Melite Petelin, Lista Lidije Divjak Mirnik pa pogojno.

Koalicijski sporazum o sodelovanju so že 26. februarja podpisali Lista Arsenovič za Maribor, SMC – Stranka modernega centra, Lista kolesarjev in pešcev, Levica, Gasilci Maribora Neodvisna lista, DeSUS, Nova Slovenija – Krščanski demokrati, Lista mladih. Povezujemo, Stranka mladih – Zeleni Evrope

Šele danes se Arsenovičevi koaliciji pridružuje Lista Melite Petelin in pogojno še Lista Lidije Divjak Mirnik - Lista za pravičnost in razvoj.

LPR: Želijo biti enakovreden partner

Liste Lidije Divjak Mirnik - Lista za pravičnost in razvoj, ki ima v mestnem svetu dva člana, poleg Lidije Divjak Mirnik še Stojana Auerja, se bo koaliciji pridružila pogojno. Njihov mestni odbor je v petek po dolgi in burni razpravi z veliko večino izglasoval pristop k sporazumu o sodelovanju pri vodenju in upravljanju mariborske občine.

Pri tem v listi sodelovanje pogojujejo z dodatnim protokolom h koalicijskemu sporazumu, ki bi jim zagotavljal enakopravno sodelovanje pri upravljanju in vodenju mesta, ne pa zgolj dviganja rok in potrjevanja vnaprej pripravljenih gradiv s strani mestne uprave.

Mestna uprava naj bi že pri pripravi sporazuma upoštevala večino njihovih predlogov, a so jih vznemirili zadnji dogodki, povezani z uvrstitvijo dvoletnega proračuna in ustanovitve mestnega holdinga na sejo mestnega sveta brez koalicijskega usklajevanja.

V listi so zaradi takega ravnanja opozorili, da bo vsak poskus avtokratskega vodenja mesta v danih pogojih mesto potisnil tja, kjer se je nahajalo v zadnjih desetih letih, torej na pot razvojnega capljanja in nezadovoljstva ljudi, česar pa si sami ne želijo.

Lista Melite Petelin: S strani župana dobili zagotovila in potrjeno časovnico za ključne projekte

Člani Liste Melite Petelin so mnenja, da je koalicijska pogodba ustrezna, vendar so želeli pred podpisom pridobiti od župana zagotovila in potrjeno časovnico za nekatere ključne in konkretne projekte. Župan je podane predloge ocenil kot primerne in se zavezal k njihovi realizaciji, Melita Petelin je nato v imenu liste podpisala koalicijski sporazum, so sporočili iz Liste Melite Petelin.

Kot so poudarili, iz volilnega programa Liste Melite Petelin Za razvoj Maribora 2018 – 2022, ki jih v listi ocenjujejo kot ključne za razvoj občine in za prebivalcem prijazno mesto, izhajajo tudi predlogi o ustanovitvi Mariborskega holdinga, reorganizaciji Mestne uprave Maribor, ustavitvi prodaje Farmadenta, pričetku izgradnje najemniških stanovanj za mlade družine in vsaj 50 varovanih stanovanj, pričetku gradnje Zdravstvenega doma Tezno.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kuhc kucj (nepreverjen)

Samo po pameti, skupaj in služno do boljšega jutri! Čudovito mesto Maribor zmore vse, če je le enotna energija in skupni cilji. Poglejmo si NkMaribor, poglejmo si Poštno ulico, Grajski trg, vsi za enega eden za vse, za Maribor!

Starejše novice