Koalicijski sporazum so več kot teden dni po predvidenem vendarle podpisale vse stranke, ki so se z mariborskim županom Sašem Arsenovičem pogajale za vstop v koalicijo. Kot zadnja v koalicijo vstopa Lista za pravičnost in razvoj.

Koalicijski sporazum o sodelovanju so že 26. februarja podpisali Lista Arsenovič za MariborSMC – Stranka modernega centra, Lista kolesarjev in pešcevLevicaGasilci Maribora Neodvisna listaDeSUSNova Slovenija – Krščanski demokratiLista mladih. PovezujemoStranka mladih – Zeleni Evrope

Šele v ponedeljek se je Arsenovičevi koaliciji pridružila Lista Melite Petelin, včeraj pa še Lista Lidije Divjak Mirnik - Lista za pravičnost in razvoj. A kot so na seji mestnega odbora sklenili, v koalicijo vstopajo pogojno.

V koalicijo s pridržkom

Liste Lidije Divjak Mirnik - Lista za pravičnost in razvoj, ki ima v mestnem svetu dva člana, poleg Lidije Divjak Mirnik še Stojana Auerja, se koaliciji pridružuje pogojno. Njihov mestni odbor je v petek po dolgi in burni razpravi z veliko večino izglasoval pristop k sporazumu o sodelovanju pri vodenju in upravljanju mariborske občine.

Pri tem v listi sodelovanje pogojujejo z dodatnim protokolom h koalicijskemu sporazumu, ki bi jim zagotavljal enakopravno sodelovanje pri upravljanju in vodenju mesta, ne pa zgolj dviganja rok in potrjevanja vnaprej pripravljenih gradiv s strani mestne uprave.

Mestna uprava naj bi že pri pripravi sporazuma upoštevala večino njihovih predlogov, a so jih vznemirili zadnji dogodki, povezani z uvrstitvijo dvoletnega proračuna in ustanovitve mestnega holdinga na sejo mestnega sveta brez koalicijskega usklajevanja.

V listi so zaradi takega ravnanja opozorili, da bo vsak poskus avtokratskega vodenja mesta v danih pogojih mesto potisnil tja, kjer se je nahajalo v zadnjih desetih letih, torej na pot razvojnega capljanja in nezadovoljstva ljudi, česar pa si sami ne želijo.

Podpisnik Stojan Auer je tako včeraj pri županu Arsenoviču podpisal koalicijski sporazum, s katerim je Lista za pravičnost in razvoj postala 12 stranka v koaliciji, ki ima skupno 29 mestnih svetnikov.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice