Fotografija je simbolična.
Avstrija bi lahko zaprla mejo s Slovenijo. Kaj bi to pomenilo za nas?

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je v luči spopadov policije z begunci na grško-turški meji nakazal možnost zaprtja avstrijskih meja. Kot je dejal, se situacija, kakršni smo bili priča leta 2015, nikakor ne sme ponoviti.

Evropska unija bi po njegovih besedah morala ustrezno zaščititi svoje zunanje meje ter ilegalnim migrantom preprečiti prehod. V primeru, da EU ne bo uspešno zavarovala svojih zunanjih meja, pa bo Avstrija sama poskrbela za lastno varnost, je še dodal.

Vse za preprečitev zgodbe iz leta 2015

Ankara je namreč za migrante odprla pot proti Evropi, potem ko je bilo v četrtek v napadu v Siriji ubitih 33 turških vojakov. Prosilci za azil se tako zdaj zgrinjajo nad grško mejo. Tamkajšnja policija je stotine migrantov v soboto skušala zaustaviti s solzivcem.

V odzivu na incident pa je avstrijski kancler nakazal možnost ponovitve ukrepa iz leta 2016. Takrat je sam bil avstrijski zunanji minister, Avstrija pa je koordinirala zaprtja meja širom Balkana, da bi tako preprečila nov val migrantov.

Spomnimo, da so zmago na volitvah leta 2017 Kurzu prinesla prav ostra stališča na področju migracij, saj je obljubil, da bo preprečil ponovitev zgodbe iz leta 2015. Po poročanju Reutersa naj bi tako bil celo pripravljen Grčiji in Bolgariji nameniti dodatno policijsko pomoč za obvladovanje razmer na meji.

Bodo migranti obstali pred slovensko-avstrijsko mejo?

Morebitno zaprtje meje pri naših severnih sosedih bi seveda imel pomembne posledice tudi za nas. Val migrantov bi se tako lahko ustavil šele v Sloveniji, pred zaprto avstrijsko mejo.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
LudiRudi (nepreverjen)

Vprašajte Borata ali bo Fantastičen dan preživel z migranti v svoji palači ?

atak (nepreverjen)

vprašaj plenkoviča če bo tud on

In reply to by LudiRudi (nepreverjen)

zunanji pogled: (nepreverjen)

Ne bodo storili ničesar, čakali bodo navodila EUja. Ker se sam ne moreš odločati … 'kao'. Izgovor pa bo, nova situacija v politiki in se niso mogli pripraviti.
Po drugi strani pa prihajajo inženirji, delavci za vsa dela ki jih opravljajo sedaj južni sosedje. Noben problem ne bo, okolica bo čista kot še nikoli, saj bo smetarjev ogromno. Otroci komaj čakajo da se vpišejo v naše šole, saj šole pri nas dosti pomenijo. Večina jih razmišlja o samozaposlitvi in svojih podjetjih, saj doma niso dobili priložnosti, oz. ker jim EU doma ne pomaga so oni prišli pomagat k nam.
Složnost bo 99%, saj se bodo integrirali koliko se bo dalo. To jim je itak glavni cilj, saj prihajajo v tujo deželo, ki jo je potrebno spoštovati. Vsaj polovica jih razmišlja o menjavi verskega stališča, saj je konec koncev pri njih isto, če pridemo mi k njim in želimo tam živeti se moramo tudi versko integrirati, drugače nam grozi smrt ali izgnanstvo ali preganjanje celo življenje.

Seveda, takoj … (nepreverjen)

Varnost prebivalcev je visja prioriteta

Kurc (nepreverjen)

Zapreti mejo za vse migrante, tudi slovenske.

zvodnik milan (nepreverjen)

prokleti Avstrici bi to morali storiti že zdavnaj
ne pa da
nam kradejo naše migrante

In reply to by Kurc (nepreverjen)

janko špehsvinjski (nepreverjen)

jaz pa nimam problemov z migranti

In reply to by zvodnik milan (nepreverjen)

Zamot2 (nepreverjen)

Naši so pa mejne kontrole hitreje podirali kot cestninske postaje, sedaj bodo pa v kontejnerjih delal.

Bojker (nepreverjen)

To ni za Slovenijo pomenilo, da bo tudi ona molrala zapreti svojo južno mejo! Logično, a ne!?

Starejše novice