Foto: Bobo
Da je Gibanje Svoboda nesporna zmagovalka tokratnih državnozborskih volitev, ni več skrivnost. Sedaj pa je jasno tudi dejstvo, da bodo Maribor v parlamentu zastopali le njihovi poslanci. Kaj torej lahko od njih pričakujemo?

Na nedeljskem glasovanju so se volivci izrekli, koga želijo v prihodnjih štirih letih na poslanskih sedežih, pri čemer bo potrebno na končne izide parlamentarnih volitev pa še malce počakati.

Gre sicer za delne neuradne izide Državne volilne komisije, ki jim bodo danes prišteli še glasove, ki bodo prispeli po pošti iz Slovenije, 3. maja pa še glasovnice iz tujine.

A je pri tem znano, da bo po delnih neuradnih izidih nov sklic državnega zbora sestavljalo le 28 poslancev aktualne sestave državnega zbora. Vsa ostala mesta pa bodo zasedali novi obrazi.

Preverili smo, kdo bo v državnem zboru zastopal barve Maribora in kaj nam bodoči poslanci obljubljajo ter napovedujejo za svoj mandat.

Gibanje Svoboda zavezano k uresničevanju želja Mariborčanov

Zelo očitno je, da bodo Maribor v državnem zboru zastopali samo bodoči poslanci Gibanja Svoboda pod okriljem Roberta Goloba.

Med njimi so Tomaž Lah, Andreja Rajbenšu, Lena Grgurevič, Barbara Kolenko Helbl, Ratislav Vrečko in Martin Marzidovšek.

Govorili z Barbaro Kolenko Helbl, ki se je v prvem odzivu sprva zahvalila vsem, ki so se udeležili volitev in izrazili zaupanje Gibanju Svoboda.  

»Podporo v okraju Maribor 5, kjer sem tudi sama kandidirala, prepoznavam kot izraženo željo po spremembi, ki jo prinaša Gibanje Svoboda, tako na ravni državi kot tudi poudarjeno decentralizacijo na ravni našega mesta.

Seveda to predstavlja veliko zavezo in odgovornost, ki jo tudi sama še kako močno čutim. Sem pa prepričana, da nam bo z velikimi prizadevanji te naše zaveze tudi uspelo uresničiti,« je v prvem odzivu poudarila Kolenko Helbl.

Poslanci za reševanje težav na lokalni ravni

V volilnem okraju Maribor 1 so Mariborčani izvolili Tomaža Laha. Tudi on je več kot zadovoljen z izidom volitev. Tako poudarja, da tudi, če so v Gibanju Svoboda pričakovali zmago, niso predvidevali tako dobrega odziva volivcev

»Mislim, da je zelo pozitivno dejstvo, da je tudi Maribor Gibanje Svoboda potrdil z visokim rezultatom, ki so nam ga zaupali volivci in volivke. Tako je pomembno tudi to, da ima Maribor sedaj v tej kvoti Gibanja Svoboda sedem poslanskih mest. Kar menim, da je za mesto zelo pomembno.

Zavedamo se tudi odgovornosti do volivcev in se bomo zelo potrudili, da bomo njihovo izkazano zaupanje tudi upravičili, in sicer tako, da bomo uresničili naš volilni program,« poudarja Lah.

Pri tem zaključujejo, da lahko Mariborčani pričakujejo, da se bodo mariborski poslanci zavzemali tudi za reševanje težav, ki nastajajo na lokalni ravni.

Zavzemanje za boljši razvoj mesta in njenih prebivalcev

Volilno zmago Gibanja Svoboda je pričakovala tudi Andreja Rajbenšu, a je tudi ona presenečena nad lastno izvolitvijo v državni zbor.

»Saj sem sem kandidirala v volilnem okraju, za katerega sem mislila, da je v večini politično drugače misleč. Mislim pa, da se je zaradi demografskih sprememb v zadnjih dveh do treh letih v tem okraju, to ravnovesje spremenilo, kot je sedaj pokazal volilni rezultat,« pravi Rajbenšu.

Pri tem dodaja, da obljub ne bo in ne more dajati. 

»Se bom pa vsekakor zavzemala za zmanjšanje razlik v stopnji razvitosti med zahodno in vzhodno kohezijsko regijo, za pomoč pri pridobivanju oziroma še bolj uspešnem črpanju evropskih sredstev v Mariboru in Podravju, kar bo pripomoglo k socialnemu in ekonomskemu izboljšanju mesta in regije ter njihovih prebivalcev,« zaključuje Rajbenšu.

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Neviden (nepreverjen)

Bog nam pomagaj.

pohorskisvizec

Noro....psihiatrija...

Kaco (nepreverjen)

Ha ha ha kaj smo vam naredili...

In reply to by pohorskisvizec

Mestjanar (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Svobodo! Sex drugs and rock and roll! Yeeeah!

Rival (nepreverjen)

Zgornji bolniki umirite se ste po pričakovanju popušili in nikoli več vas ne bo na površju. Zamislite, da pride 100% na volišče.

ašatan (nepreverjen)

Najprej odstranite župana, agresorja, potem pa vse drugo

Pecnik Suzana (nepreverjen)

Pozdravljeni, ponudba posojila med resnimi in poštenimi posamezniki v 72 urah.
Za vse vaše finančne težave sem vam še naprej pripravljen pomagati. moj kredit je odprt za posameznike in podjetja, ki so sposobni spoštovati pravico do financiranja in pogodbo, ki jo bomo morali podpisati. kontaktirajte me po e-pošti: [email protected]

Starejše novice