Bela hiša preiskuje 500 milijonov dolarjev posojil družinskim podjetjem svetovalca in zeta Donalda Trumpa Jareda Kushnerja, v preiskavi pa je tudi lastnik Nove KBM, poroča Siol.

Družinskemu podjetju Jareda Kushnerja je 184 milijonov dolarjev posodil sklad Apollo Global Management, ki je v Sloveniji lastnik Nove KBM.

Posojila preiskujejo zaradi suma kršitve etičnih načel in kazenske zakonodaje. Svetovalec in zet ameriškega predsednika Donalda Trumpa Jared Kushner se je namreč tudi po tem, ko je odstopil kot izvršni direktor svojih podjetij, še naprej v imenu njih srečeval s predstavniki investicijskih bank in skladov, tudi Apolla, ki je lastnik Nove KBM, še piše Siol.

Posojilo v zameno za funkcijo?

Tuji mediji medtem poročajo, da je Apollo 184 milijonov dolarjev posojil Kushnerjevim podjetjem nakazal v obdobju, ko se je ta s soustanoviteljem Apolla Joshuo Harrisem dogovarjal o njegovem prevzemu ene od funkcij v ameriški administraciji.

Odvetnik Kushnerja trdi, da Bela hiša ne preiskuje zadev, povezanih s Kushnerjem, iz podjetij Apollo in Citigroup (ti so posodili 325 milijonov dolarjev) pa so sporočili, da se Kushner s predstavniki njihovih podjetij ni pogovarjal o posojilih.

Kaj se dogaja z Novo KBM?

Ob odstopu z mesta člana uprave Nove KBM Roberta Senice smo že prejšnji teden poročali, da naj bi bilo v vodstvu banke v zadnjem času vse več nestrinjanj. Banka je tudi pod pritiskom zaradi neustrezno urejenega sistema za preprečevanje pranja denarja in odkrivanja sumov financiranja terorizma. 

Ugled banke je okrnjen zaradi sumov o pranju denarja italijanske mafije preko Nove KBM, lastniki pa niti niso zadovoljni s prvimi dvemi leti poslovanja v Sloveniji. Siol pa je še poročal, da ameriški regulator zbira obvestila o pomanjkljivosti sistema za preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma v Novi KBM.

Starejše novice