Govorili smo s sedaj že nekdanjimi poslanci državnega zbora. Kaj so nam povedali v prvem odzivu? Večina jih z izidom ni zadovoljna, nekateri še niso vrgli puške v koruzo, nekateri pa so razočarani predvsem nad Mariborom in Mariborčani.

Na nedeljskem glasovanju so se volivci izrekli, koga želijo v prihodnjih štirih letih na poslanskih sedežih, pri čemer bo potrebno na končne izide parlamentarnih volitev pa še malce počakati.

A je pri tem znano, da bo po delnih neuradnih izidih nov sklic državnega zbora sestavljalo le 28 poslancev aktualne sestave državnega zbora. Tako se od poslanskega sedeža poslavlja tudi kar nekaj trenutnih mariborskih poslancev.

Med njimi sta sedaj že nekdanja poslanca Socialnih demokratov Franc Trček in Gregor Židan, predstavnika Stranke Alenke Bratušek Andrej Rajh in Branislav Rajić, poslanka Liste Marjana Šarca Lidija Divjak Mirnik in - kot kaže - tudi Dejan Kaloh, poslanec Slovenske demokratske stranke.

Že omenjene smo prosili za prvi odziv po volilni nedelji in jih povprašali, kakšna je njihova prihodnost sedaj, ko zapuščajo državni zbor.

Rajh izpada iz državnega zbora ni pričakoval

Branislav Rajić, sedaj že bivši poslanec Stranke Alenke Bratušek, ki sicer ni prestopila parlamentarnega praga, volilnega izida ni želel komentirati

Je pa bolj zgovoren Andrej Rajh, ki je sprva čestital zmagovalcu Robertu Golobu in Gibanju Svoboda.

»Imeli smo dobro volilno kampanjo, volivci imajo zmeraj prav in so namenili zaupanje v veliki meri drugim. Nismo pričakovali, da bi izpadli iz parlamenta, ampak to je del življenja. Vseeno bi se zahvalil vsem, ki so nam dali glas, ki so šli volit. 

Pri tem Rajh poudarja, da je ena ključnih stvari, ki so jo sporočili volivci ta, da hočejo levosredinsko vlado.

»Tako so tlakovani temelji eni demokratični družbi, ki ne bo temeljila na žaljenju, blatenju, vmešavanje v sodstvo in medije. Bomo pa še kak dan prespali in dalje razmislili, kako naprej,« zaključuje Rajh.

Trček se bo posvetil družini in iskal 'šiht' kot vsi drugi

Za odziv smo povprašali tudi Franca Trčka, ki je za Mariborinfo povedal, da z rezultatom Koalicije ustavnega loka in ne nazadnje samih Socialnih demokratov, ne moremo biti zadovoljni.

»Maribor se je odločil, da nobeden od nas, ki smo bili v tej sestavi, ki se končuje, ni dovolj dober za nadaljevanje dela. Kaj naj jaz? To moram sprejeti in živeti naprej.

Lahko bi rekel, ker sem bil eden najbolj aktivnih, če še ne najbolj aktivni poslanec zadnjih dveh mandatov, očitno se delo tudi v državnem zboru ne izplača. Sedaj se bom posvetil družini, prespal in iskal 'šiht', kot vsi ljudje. Kaj pa naj?« je v prvem odzivu povedal Trček.

Divjak Mirnik nad Mariborom razočarana

Lidija Divjak Mirnik pa na drugi strani poudarja, da so v Listi Marjana Šarca veseli, da so se ljudje aktivirali in izbrali svobodo, a je sama z volilnim rezultatom razočarana.

»Razočarana sem, da smo izpadli iz parlamenta. Tega si res nisem mislila. Sploh glede na to, da sem pričakovala, da dobro delo, pošteno delo, argumenti in vse to, kar je poslanska skupina kazala štiri leta, štejejo. Vendar ljudje so se očitno taktično odločili, da dajejo glasove tistemu, ki so mu ankete celi čas napovedovale zmage. Kar seveda meni osebno pomeni poraz,« poudarja Divjak Mirnik.

Pri tem dodaja, da sta za njo velik poraz tudi volilna udeležba v Mariboru in odstotki, ki so jih v mestu prejeli. »Ampak ljudje imajo vedno prav in ljudje odločijo. In tako je bilo tudi zdaj,« še v isti sapi dodaja Divjak Mirnik.

Kakšni pa so njeni načrti za prihodnost? »Vračam se v svojo staro službo na Študentske domove Univerze v Mariboru in novim zmagam ter projektom naproti. Nimam prav nobenih skrbi za naprej. Sem pa res žalostna, razočarana, da smo izpadli iz parlamenta. To pa mi je res žal,« zaključuje Lidija Divjak Mirnik.

Kaloh še ni vrgel puške v koruzo

Uspelo nam ni priklicati Gregorja Židana in Dejana Kaloha, nam pa je Kaloh v pisnem odzivu na kratko odgovoril, da sam še ni vrgel puške v koruzo.

»Počakajmo še do večera, da se preštejejo še glasovi po pošti,« je na kratko zapisal Kaloh.

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
SLO (nepreverjen)

Gredo v 'zaslužen' pokoj.

Zvonimir (nepreverjen)

pac, nevladne organizacije bodo dalje dobivale denar....oz. kako zastonj na tuj račun ziveti, je njihova človekoljubna izobrazba

Grof (nepreverjen)

Katere nevladne organizacije misliš? SDS,NSi ?

In reply to by Zvonimir (nepreverjen)

janban
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Bili ste preveč agresivni in to volilci ne nagradijo.Sedaj imajo nevladniki,ki so v večini samo iz LJ , prosto pot do državnega bankomata.

phedra (nepreverjen)

Prvi od nevladnikov po dobljenih sredstvih imate v Mariboru! Zavod Sv. Stanislava....76 milijonov eurov. Zamislite se malo kdo Mariborčanom odžira denar!

In reply to by janban

pohorskisvizec

Ko ono spako od babnce vidim, mi je res hudo, hrček pa je višek norosti!

mislimmmm (nepreverjen)

upam, da Kaloh ni več!

Rival (nepreverjen)

Ni ga več. Karma dela svoje.

In reply to by mislimmmm (nepreverjen)

Boom (nepreverjen)

Kaloh ni vrgel koruze v puško ....hahaha bizgec .

The Undertaker (nepreverjen)

Zapomnite si datum 24.04.2022, to je bil plebiscit proti zdravemu razumu. S Svobodo pa bomo vidli kako bo.

SLO (nepreverjen)

78% Slovencev misli povsem drugače! Ta % velja za 69% udeležbo, če pa bi bila 100% udeležba na voliščih bi zagotovo bil vaš % okoli 10%. To bi morali sprejeti, če hočete ali pa nočete!!!

In reply to by The Undertaker (nepreverjen)

Mestjanar (nepreverjen)

Joj, Miki, ne opletaj s tem tvojim specialnim računstvom iz pastirskega 'faksa'. Ponovno si oglej rezultate volitev v DZ.

In reply to by SLO (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice