Ena od prvih preizkušenj bo ustanovitev mestnega holdinga po vzoru ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Saša Arsenovič se bliža svojemu prvemu trenutku resnice na položaju mariborskega župana. Potem ko sta prva dva meseca županovanja minila precej mirno, se za marčno sejo pripravlja prvi resnejši preizkus novega županstva in hkrati sveže sklenjene koalicije, ki jo sestavljajo predstavniki 12 strank s skupaj 29 sedeži v 46-članskem mestnem svetu.

Mariborski župan, ki je zaslovel kot eden najuspešnejših gostincev v mestu ob Dravi, je ob svojem nastopu funkcije pokazal, da je zapihal svež veter tudi tako, da je prenovil županovo pisarno in jo opremil s svojim svojim pohištvom.

Ob nastopu županovanja je Arsenovič najprej počistil prah za predhodnikom Andrejem Fištravcem in prekinil postopek javnega razpisa za izbiro izvajalca za obnovo zahodne tribune Ljudskega vrta. 

»S klubom smo ugotovili, da razpis ni bil pravilno voden. Stvari so izšle iz nekih finančnih pričakovanj in ne morem podpisati nečesa, za kar ne vem, koliko bo stalo,« je ob prevzemu poslov povedal Arsenovič. Ponudbe izvajalcev so namreč precej presegale predvidena sredstva v proračunu.

Nova knjižnica na Rotovškem trgu

Arsenovič se je na začetku mandata izjasnil o rešitvi za mestno knjižnico, ki že več let životari v pretesnih in dotrajanih prostorih na Rotovškem trgu. Prejšnje občinsko vodstvo je želelo knjižnico preseliti drugam, nazadnje v nedokončan stanovanjsko-poslovni kompleks Centrum na Trgu Leona Štuklja, saj je bilo prepričano, da bo takšna rešitev cenejša od obnove knjižničnih prostorov na Rotovškem trgu.

Novoizvoljeni mariborski župan se zavzema za gradnjo nove knjižnice na Rotovškem trgu in idejni načrt, ki je bil izdelan že pred desetimi leti, a ne tudi uresničen zaradi težav s pridobivanjem gradbenega dovoljenja in denarja za gradnjo. Takrat so projekt ocenjevali na 22 milijonov evrov, letos pa želi mariborska občina optimizirati projektne rešitve, prilagoditi projektno dokumentacijo, pridobiti gradbeno dovoljenje in iskati možnost za sofinanciranje iz drugih virov. Pri tem računajo na pomoč države in evropska sredstva.

Arsenovičeva prioriteta ureditev mestnega središča

Prvi preizkus koalicije, ki je v torek v poročni dvorani mestne hiše Rotovž sklenila koalicijski sporazum, bo na sporedu že ta mesec. Sredi marca se obeta tretja redna seja mestnega sveta, na kateri bodo v prvem branju obravnavali predloga proračuna za leti 2019 in 2020. Z osnutkoma proračuna je Arsenovičeva ekipa nakazala, kako se bo lotila svojega županovanja.

Arsenovič je priznal, da se zgleduje po ljubljanskem županu Zoranu Jankoviću, in to zgledovanje je mogoče prepoznati tudi v predlogu proračunov in drugih sklepov na marčni seji. Mariborski župan je kot svojo prioriteto določil urejanje središča mesta. Tako bo nadaljeval Fištravčeve projekte ureditve Koroške ceste in Glavnega trga, za katere ima mariborska občina odobrena evropska sredstva.

Javna podjetja združiti pod eno streho

Na marčni seji bodo mariborski svetniki obravnavali predlog o ustanovitvi Javnega holdinga Maribor, ki bi pod eno streho združil pet javnih podjetij in gospodarskih družb, katerih družbenik je mestna občina Maribor in ki izvajajo gospodarske javne službe. To je poteza, ki sta jo poskušala izvesti tudi predhodnika Franc Kangler in Andrej Fištravec, a nobenemu ni uspelo preiti od besed k dejanjem.

Gre za vzor Javnega holdinga Ljubljana in drugih večjih občin v soseščini, kot sta Gradec in Zagreb, po katerem želi Arsenovič na isti imenovalec zložiti gospodarske službe v občini – Energetiko, Marprom, Mariborski vodovod, Nigrad in Snago. »Z ustanovitvijo javnega holdinga bi bila zagotovljena strokovna podpora javnim podjetjem za učinkovito, racionalno in kakovostno izvajanje gospodarskih javnih služb v občini in okolici,« so prepričani v mestni upravi.

Znižali naj bi se stroški izobraževanja zaposlenih in različnih svetovalni storitev, ki so se podvajali, stroški skupnih nabav, stroški investicij naj bi se racionalizirali zaradi preglednosti in poenotenja, znižali naj bi se tudi stroški nadzornih svetov, saj jih družbe, ki izvajajo gospodarske javne službe ne bodo več imele, ampak bo pristojen samo en nadzorni svet javnega holdinga.

Prenova Ljudskega vrta se zamika

Ena izmed Arsenovičevih potez pa je že poskrbela za nezadovoljstvo. Mariborski ljubitelji nogometa prenove zahodne tribune Ljudskega vrta, ki ne ustreza več standardom za organizacijo evropskih tekem na najvišjem nivoju, letos še ne bodo dočakali. V osnutku proračuna je namreč za leto 2019 predvidenih 96.000 evrov za pripravo projektne dokumentacije, sredstva za izvedbo prenove zahodne tribune v višini dobrih 4,6 milijonov evrov so predvidena v letu 2020. 

Ta novica ni po godu Nogometnemu klubu Maribor, kjer izpostavljajo, da »žal pri prenovi stadiona ne moremo govoriti o optimalnih rešitvah za NK Maribor,« in da pogled v prihodnost Ljudskega vrta po organizacijski plati ni prijeten.

Prvi preizkus za koalicijo

Že na marčevski seji se obeta tako resen preizkus koalicije, ki jo sestavljajo Lista Arsenovič za Maribor, SMC, Lista kolesarjev in pešcev, Lista za pravičnost in razvoj, SD, Levice, Gasilci Maribora Neodvisna lista, DeSUS, Nove Slovenije, Lista Melite Petelin, Liste mladih. Povezujemo in Stranke mladih Zeleni Evrope. Gre za pisano koalicijo, ki jo po večini sestavljajo manjše svetniške skupine z le enim ali dvema svetnikoma.

Kako trdna je koalicija, kateri manjkata še dva podpisa, bo moč videti že ob prvem branju predloga proračuna za leto 2019 in 2020, ki sta oba težka dobrih 136 milijonov evrov.

Članek je nastal v sodelovanju s časnikom Delo.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
špeci (nepreverjen)

Se vidi kam pes (maribor.info) taco moli. Članke delate v sodelovanju s časnikom Delo. Fuj levi medij!

LudiRudi (nepreverjen)

Stadion prodati ,denar pa nameniti za gradnjo ambulant na Teznem in Magdaleni . Sramota kje delajo zdravniki in pacienti .

Starejše novice