Cafova ulica, ki jo obdajajo Srednja ekonomska šola, Višja šola za turizem in gostinstvo, okrajno sodišče, stanovanjske površine in lokacije lokalov, bo deležna ukrepa trajnostne mobilnosti, s katerim bo ulica dobila prenovljeno podobo.

Cafova ulica je že od septembra zaprta za ves promet, saj tam poteka preureditev. Z Mestne občine Maribor so za Mariborinfo potrdili, da bo »prenova končana do 20. decembra 2019

Tretja faza in tudi zadnja faza preureditve, ki zajema dela na območju od izvoza iz garažne hiše Forum do Partizanske ceste, naj bi bila sicer po prvotnih načrtih zaključena do predvidoma 15. decembra. 

Prav tako so z mariborske občine za Mariborinfo še dodali, da so »novo ureditev načrtovali v skladu s smernicami Evropske unije za ureditev skupnega prometnega prostora ter z načeli trajnostne mobilnosti.«

»Območje, na katerem bo hitrost vožnje omejena na 20 kilometrov na uro, bo urejeno kot skupni prometni prostor za pešce, kolesarje in motorni promet, ki bodo enakovredni udeleženci v prometu na tej površini,« so pojasnili.

»S preureditvijo Cafove ulice tako mesto sledi ciljem celostne prometne strategije mesta Maribor, ki predvideva umirjanje uporabe motornih vozil, spodbujanje kolesarjenja in večanje površin za pešce. S tem želimo povečati privlačnost za investicije in bivanje v mestu ter prispevati k bolj varnemu, čistemu in zdravemu okolju,« še pojasnjujejo.

Županstvo: Dela bodo zaključena dovolj hitro, da bo Cafova lahko praznično okrašena

Vrednost investicije ostaja nekaj čez 465 tisoč evrov, pri tem je Mestna občina Maribor za projekt pridobila okoli 320 tisoč evrov nepovratnih sredstev iz kohezijskega sklada Evropske unije. Dela bodo končana dovolj hitro, da bo lahko Cafova zasijala v praznični osvetlitvi, obljubljajo na Mestni občini Maribor.

Hitrost vožnje na Cafovi ulici bo omejena na 20 kilometrov na uro.

»Ob tem bi dodali, da bo vstop v ulico opremljen s potopnimi stebrički, bo pa ulica ostala prevozna v obe smeri. Nespremenjen bo tudi dostop do garaž in izvoz iz njih. Urejen bo dostop za potrebe stanovalcev in lokalov, ti bodo imeli na voljo parkirna mesta za dostavo. Pred sodiščem bo za kratkotrajno parkiranje na voljo šest parkirnih mest,« so še pojasnili.

Nove Cafove se veselijo tudi na gostinski šoli

Z Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor so na vprašanja Mariborinfo odgovorili: »Cafova ulica počasi dobiva novo podobo, katero vsi že nestrpno čakamo. Menim, da bo v novi podobi lepa popestritev za to urbano okolje, predvsem pa veliko prijaznejša za vse, ki jo koristimo. O funkcionalnosti v tem trenutku še težko govorimo, ker je tretjina še vedno zaprta in v delu. Namen upočasnitve prometa in dviga kakovosti življenja v območjih šol je s prenovo zagotovo dosežen. Bo pa nova ureditev vsekakor izjemno prijazna študentom in dijakom, katerih je zaradi obeh šol v ulici dnevno med 500 in 600. Nam na šoli je nova ureditev všeč, ker bo imela ulica bolj doživljajski vidik, ljudje se pa bodo lahko bolj družili.«

»Za okrasitev Cafove bomo poskrbeli v tretjem tednu decembra, ko organiziramo že tradicionalni Cafoodfest, ki je postal stalnica v koledarju mariborskih predbožičnih prireditev. Občina nam je zagotovila, da bodo dela na Cafovi zaključena do te mere, da bomo lahko naše aktivnosti, za katere smo v prejšnjih letih morali zapreti ulico, izvajali na novih površinah, obdanih z na novo posajenimi drevesi in postavljeno ulično razsvetljavo,« so še pojasnili na šoli.

»17. in 18. decembra bomo na Cafovi priredili že tradicionalni Cafoodfest, kjer se bodo s kulinaričnimi dobrotami predstavili študenti in dijaki Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor, Izobraževalni center Piramida in Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor. Program se bo odvijal vsak dan med 16. in 20. uro,« so še dodali.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice