*Fotografija je simbolična
Izjavo je podal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, ki je samozaposlenim obljubil nove ukrepe.

Državni zbor je sprejel Zakon o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov, ki prinaša možnost delnega povračila nadomestila plače v primeru začasnega čakanja na delo, povračilo celotnega nadomestila plače v primeru individualno odrejene karantene in odlog plačila prispevkov za samozaposlene.

Podjetniki želijo odpis prispevkov in finančno pomoč

S strani gospodarstva in mnogih samozaposlenim pa je moč slišati, da ti ukrepi niso dovolj za ohranitev njihovega poslovanja in celo preživetja. Na spletu krožita peticiji, ki ju je podpisalo že več kot deset tisoč posameznikov, v katerih podpisniki zahtevajo predvsem odpis prispevkov in dajatev ter pomoč države tistim, ki so zaradi prepovedi ostali brez dela ali ne morejo poslovati. K odpisu prispevkov pa pozivajo tudi sindikati. 

Kot je dejal Cigler Kralj v svoji izjavi, predstavlja zadnji zakon zgolj prvo pomoč slovenskemu gospodarstvu in pošilja signal, da država namerava poskrbeti za gospodarstvo, samozaposlene in vse zaposlene v tem težkem času epidemije koronavirusa. 

Koronapaket za gospodarstvo

"Slišimo gospodarstvo, slišimo zaposlene in samozaposlene, da ti ukrepi niso zadostni. Ponavljam, da so to prvi ukrepi in bodo vsekakor sledili kmalu naslednji ukrepi v sklopu koronapaketa, ki bo zaobjel širše področje ter bo vseboval rešitve za celotno gospodarstvo," je zatrdil minister za delo. 

Mesec dni odloga državo prikrajša za 27 milijonov

V svoji izjavi je minister predstavil še konkretne številke potencialnih upravičencev, to so samozaposleni brez lastnih zaposlenih, ki bodo lahko uveljavili odlog plačila prispevkov za dve leti.

Gre za okoli 64 tisoč samozaposlenih in glede na povprečen znesek socialnih prispevkov, znaša skupna vrednost odloga 27 milijonov evrov mesečno.

Cigler Kralj je še pozval delodajalce in delavce v proizvodnji, da ne prekinejo proizvodnje, saj so izredno pomembni za ohranitev delovanja celotnega gospodarstva in družbe.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice