Mestni svetnik Stranke mladih – Zeleni Evrope Igor Jurišič je za odločanje na 14. redni seji mariborskega mestnega sveta predlagal dva sklepa, oba povezana s sporočilom, da v Mariboru ni prostora za sovraštvo in nestrpnost.

Mariborski mestni svet bo vendarle odločal o odvzemu naziva častni občana Maribora, ki ga je mesto podelilo Ottokarju Kernstocku leta 1909. Pokojni nacist, avtor hvalnice kljukastemu križu, se z nazivom častnega občana štajerske prestolnice še vedno kiti. 

Kot kaže, bo temu zdaj konec, če bodo mesni svetniki sledili predlogu Igorja Jurišiča, mestnega svetnika iz vrst Stranke mladih – Zeleni Evrope.

»Po podatkih, ki sem jih uspel poiskati na spletu, bo šlo za prvo takšno odločitev samostojni Sloveniji, saj je edino podobno odločitev sprejela Ljubljana, katere častni občan Svetozar Borojevič de Bojna pridobi naziv leta 1915. Naziv mu kasneje leta 1919 odvzamejo oziroma izbrišejo, leta 2009 pa ponovno postane častni občan Ljubljane,« po skoraj enem letu, odkar je sprožil postopek odvzema naziva, pravi Jurišič.

»Gre za osebo, ki je želela ves slovenski in slovanski živelj odstraniti iz Maribora«

Opozarja, da v primeru Kernstocka ne gre zgolj za nekoga, ki bi imel »po sili razmer« člansko izkaznico Nacionalsocialistične nemške delavske stranke, ampak za enega izmed glasnikov nacizma, ki je tudi avtor hvalnice kljukastemu križu. 

Znan pa je tudi po verzih, ki jih je v svojih esejih citiral Drago Jančar »Bolje črne ruševine (pogorišče) kot slovenski Maribor«. 

»Gre torej za osebo, ki je želela ves slovenski in slovanski živelj odstraniti iz Maribora in 'narediti to mesto spet nemško'. Ottokar Kernstock je želel tudi poteptati ves trud blaženega Antona Martina Slomška za uvedbo slovenščine v cerkvah,« dodaja mariborski mestni svetnik. Tudi Avstriji pričeli postopke za preimenovanje ulic, ki se še iz časov pred drugo svetovno vojno imenujejo po glasniku nacizma Ottokarju Kernstocku.

Kernstock se je rodil leta 1848 v hiši na današnjem Slomškovem trgu 13, ki je nekdaj nosil ime Kirchplatz. Maribor je zapustil, ko mu je bilo sedem let. V času nacizma je bil visoko cenjen. Na pročelju njegove rojstne hiše je bila nameščena spominska plošča, ki pa so jo odstranili že v času Rudolfa Maistra. 

Diploma častnega občana je po nekaterih informacijah še zmeraj ponosno razstavljena v samostanu na gradu Festenburg, kjer je Kernstock preživel večino svojega duhovniškega življenja.

Njegovi verzi so krasili razglednice v času nacistične Avstrije: »Ne gre za naključnega človeka, ki bi naredil veliko dobrega za Maribor in pač bil na napačni strani. Gre za nekoga, ki je vložil svojo življenjsko energijo in voljo v to, da Maribor ne bi bil nikdar slovenski.«

Bodo v času župana Saše Arsenoviča prvič odvzeli častni naziv?

»Rad bi videl tistega, ki bi temu nasprotoval,« je Jurišič pripomnil ob sprožitvi postopka odvzema naziva častnega občana Kernstocku.

»Argumentov, ki jih je večkrat slišati, da gre za revizijo zgodovine ali da naziva, ki ga nismo podelili, ne moremo odvzeti, ne morem sprejeti, saj mu naziva ni podelil nihče drug, kot mesto Maribor. Ne gre pa niti za revizijo zgodovine, saj ne bomo sklepali o ničnosti odločitve iz leta 1909, ampak sprejeli sklep o odvzemu naziva častnega občana, ki bo stopil v veljavo z dnem sprejema,« pa zdaj znova opozarja Jurišič.

Jurišič bi na isti seji odplaknil tudi 'Thompsone'

A Jurišič se pri zloglasnem nacistu ne ustavlja. Mestni svet po njegovem predlogu odločal tudi o načelnem stališču Maribora, da v štajerski koncerti, ki spodbujajo rasno, versko, narodnostno ali kakršno koli drugo nestrpnost niso dobrodošli. 

»Načelna odločitev Maribora je zelo dobrodošla v času, ko javnost razdvaja možnost ponovne organizacije koncerta Thompsona, predlog sklepa pa se ne nanaša zgolj na ta koncert, ampak tudi na vse podobne, kjer bi nastopajoči širili nestrpnost,« pojasnjue mestni svetnik.

»Upam in želim si, da bo Maribor oba moja predloga posvojil in da bomo v poletje 2020 stopili kot odprto mesto, kjer ne bo prostora za sovraštvo in nestrpnost,« še dodaja.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ime Maribor (nepreverjen)

je nacisticno ...

Default (nepreverjen)

Ogromno pussies na oblasti zadnje case

Njet (nepreverjen)

Se strinjam...nacistom in komunistom ni mesto v Mariboru. Kaj pa Partizanska cesta in Titov most ?

Ihaha (nepreverjen)

Kaj je s Partizani narobe? Sej so osvobodili naše kraje pred nacisti?

In reply to by Njet (nepreverjen)

stanislav marko (nepreverjen)

Ihaha @@ Osvobodili so nas Rusi in Zavezniki sami partizani nikakor .Pejt malo v knjižnice ,ali pa na spletu vse najdeš

In reply to by Ihaha (nepreverjen)

Kritik (nepreverjen)

Marko res boš moral obnoviti znanje zgodovine ! Rusi so šli skozi osvobojeno ozemlje .

In reply to by stanislav marko (nepreverjen)

Alexx (nepreverjen)

Da ni bilo Tita in partizanov, bi ta nacist uspel v tem kar je nameraval in goreče hrepenel - uničiti ves slovenski živelj v Mariboru. Zatorej je enačenje tega dvojega popoln nesmisel.

In reply to by Njet (nepreverjen)

Boris&Zdenka (nepreverjen)

Smrt fasistom !

Bad Bunny (nepreverjen)

Ottokar Kernstock, rojen 1848, umrl 1928. Tako dobro nam gre sedaj, da se moramo ukvarjati z skoraj 100 let mrtvim človekom.

Starejše novice