Pet delavcev od šestih, ki so jih pred kratkim odpustili v Magnini tovarni v Hočah in predstavniki sindikata so namreč prepričani, da so bile njihove odpovedi delovnega razmerja nezakonite.

Magna, ki velja za avtomobilskega giganta današnjega časa, je šesterico proizvodnih delavcev uradno odpustila zaradi tehnoloških, procesnih in organizacijskih razlogov. Sindikat je pridobil dokumente, kateri razkrivajo razloge kot so kršitve oziroma disciplinski ukrepi, izobrazba delavcev in skupna delovna doba zaposlenih. Po besedah predsednika konfederacije Gvida Novaka gre za manjše kršitve, kot sta uporaba telefona in zamujanje, poroča STA.

Odpuščali brez pravne podlage

Ustrezni disciplinski postopki niso bili izvedeni, zato pravne podlage za odpuščanje ni, je po poročanju radia Slovenija prepričan Gvido Novak. Med odpuščenimi naj bi bila tudi oseba s sindikalno imuniteto. Sindikat se po Novakovih besedah, ki jih povzema radio, boji še, da želi Magna s postopnim odpuščanjem manjših skupin delavcev zaobiti zakonodajo, ki pri kolektivnem odpuščanju zahteva pripravljanje programa presežnih delavcev in posvetovanja s sindikatom, so zapisali na STA.

Uvedba varčevalnega programa

Zaradi zaostrenih razmer na avtomobilskem trgu je Magna napovedala uvedbo varčevalnega programa. STA poroča, da so iz Magne za Radio Slovenija sporočili, da varčevalni ukrepi slovenske tovarne ne bodo doleteli in da so šesterico odpustili zakonito. Povedali so tudi, da delovna mesta varujejo pogoji, pod katerimi so pridobili državno subvencijo, zato so odpuščene že nadomestili s šestimi novimi delavci, a ne uradno v proizvodnji, temveč v režiji.
 

Odpuščene delavce bodo morali ponovno zaposliti

Delovno sodišče ponavadi spore o obstoju delovnega razmerja obravnava prednostno, zato lahko pričakujemo končanje postopka v roku dveh ali treh mesecev.

»Glede na način, kako so jih odpustili, mislim, da jih bodo morali vzeti nazaj,« je Novak dejal za STA. Kot je pojasnil, se je Magna ob vložitvi vloge za subvencijo države zavezala, da bo novoustanovljena delovna mesta ohranila najmanj deset let. A v proizvodnji se delovna mesta ne ohranjajo, to ni isto kot delovna mesta v režiji, je dodal.

Na občini Magninih poslovnih odločitev ne komentirajo

Župan občine Hoče - Slivnica Marko Soršak je za časnik Večer je omenil zavezo, katera zavezuje Magno, da mora po pogodbi z državo do novembra 2022 zaposliti 404 ljudi, njenih poslovnih odločitev pa v občini ne komentirajo. Če želi počrpati dobrih 18 milijonov evrov državnih subvencij, pa bo morala v desetih letih, do leta 2027, zaposliti 1000 ljudi, še dodajajo na STA.

Vodilnim je potrebno prepustiti, da sami izberejo delavce

Po besedah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška je Magna doslej izpolnila vse, kar je zapisano v pogodbi.

»Kaj se dogaja, ne vem, lahko rečem le, da v Magni obstajajo delovna mesta in ne služba, ter da je treba tistim, ki vodijo delovne procese, prepustiti, da si izberejo delavce, ki bodo naloge, za katere so najeti, tudi opravljali,« je za STA dejal Počivalšek. »Kolikor vem, niso najemali telefonistov in tistih, ki zamujajo na delo, pač pa delavce, ki morajo za 1250 evrov neto plače korektno osem ur tudi oddelati,« je pristavil.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Pepca (nepreverjen)

1250 € neto imajo samo šefi.

Metla (nepreverjen)

1250 neto? Ma kaki ... mogoce bruto, pa se to je skorajda neverjetno.
Za taki gnar bi tudi jaz avte strihala.

Starejše novice