Pregled potencialnih lokacij za izgradnjo objekta termične obdelave odpadkov oziroma sosežiga preostanka komunalnih odpadkov je kot zelo primerni za izvajanje ocenil idejni zasnovi za objekta v Ljubljani in Mariboru.

Delovna skupina, ki je preučevala predloge lokacij za vzpostavitev termične obdelave odpadkov, je predstavnike petih zainteresiranih občin, to so Jesenice, Kočevje, Ljubljana, Maribor in Ptuj, te dni seznanila s študijo pregleda potencialnih lokacij.

Sprejemljiva je tudi rešitev v Kočevju, za Jesenice in Ptuj pa so še odprta nekatera vprašanja, pojasnjujejo na okoljskem ministrstvu.

Delovna skupina, ki je preučevala predloge lokacij za vzpostavitev termične obdelave odpadkov, je predstavnike petih zainteresiranih občin, to so Jesenice, Kočevje, Ljubljana, Maribor in Ptuj, te dni seznanila s študijo pregleda potencialnih lokacij.

»Namen sestanka ni bil dogovor z občinami glede postavitve naprave, ampak pregled idejnih zasnov na predlaganih lokacijah po enakih izhodiščih s podatki o potencialnih lokacijah za izvajanje gospodarske javne službe sežiga komunalnih odpadkov,« so za STA povedali na okoljskem ministrstvu.

Študija je zajemala pregled lokacije in stanja dokumentacije v obstoječih prostorskih načrtih, prometne povezave in oceno logistike, pregled funkcionalnih površin predvidenega objekta in prikaz obstoječega lastništva nad površinami, infrastrukturno opremljenost, zasnovo tehnologije, ocenjeno predračunsko vrednost ter oceno okoljskih vplivov, poroča STA.

Na podlagi zbranih podatkov je študija kot zelo primerni za izvajanje ocenila idejni zasnovi za objekta v Ljubljani in Mariboru, so pojasnili na ministrstvu. Kot sprejemljiva se na podlagi oddanih informacij kaže idejna zasnova za objekt v Kočevju, ki bi reševal regijsko problematiko, a le ob razrešitvi vprašanj, vezanih na prispevno območje in ustrezno veliko porabo koristne toplote.

Ocena primernosti idejnih zasnov za Jesenice in Ptuj ob nekaterih prikazanih prednostih ostaja odprta, saj je treba pridobiti nekatere dodatne informacije, so še zapisali na STA.

Za izvedbo gospodarske javne službe namerava ministrstvo upravljavcu naprave - ene ali več - podeliti koncesijo. Namero za javno naročilo za podelitev koncesij namerava ministrstvo objaviti do konca letošnjega leta.

Investitorjem namerava ministrstvo, kot so zapisali, medtem pomagati s finančnimi spodbudami. Neuradno bi lahko bila v izgradnjo sežigalnic usmerjena tudi sredstva podnebnega sklada, je pred časom poročal Dnevnik.

V Ljubljani bi lahko po poročanju STA gorivo iz odpadkov kurili v enem od blokov termoelektrarne-toplarne Energetike Ljubljana, v Mariboru pa bi sežigalnico postavili pri sortirnici na Teznem. Obema mestoma gre na roko dejstvo, da bi lahko sežig vezali na sistem daljinskega ogrevanja.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice