Slika je simbolična.
Notranji minister Aleš Hojs je ob sprejemu tujih policistov, ki bodo pomagali pri varovanju meje s Hrvaško, napovedal, da bo predlagal spremembo pri dovoljenem številu udeležencev javnega zbiranja.

Kljub temu da se Slovenija približuje rumeni fazi, v kateri je po vladnem načrtu predvideno zbiranje do 50 oseb, pa to še ne bo dovoljeno.

V rumeni 50, Hojs za 25

Kot poroča STA, je namreč notranji minister Aleš Hojs danes napovedal, da bo pri sproščanju ukrepov izrazito previden, zato bo najprej predlagal povečanje dovoljenega zbiranja ljudi na 25. Vlada naj bi o tem odločala na seji v sredo. 

Slovenija je trenutno še v oranži fazi, za rumeno fazo pa je potrebno izpolniti pogoj pod 500 hospitaliziranih in sedemdnevno povprečje okužb pod 600. Po današnjih podatkih je v bolnišnicah 508 covidnih bolnikov, sedemdnevno povprečje okužb pa znaša 606. Po napovedih Instituta Jozef Stefan bi rumeno fazo dosegli sredi maja. 

Spomnimo, strokovna skupina pod vodstvom Mateje Logar je že pred tedni dejala, da je mnenja, da bi bilo možno dodatno sproščanje pri številu udeležencev javnih prireditev pod pogojem cepljenih, testiranih ali prebolelih. 

Dodatne sprostitve na meji s Hrvaško

Hojs je ob tem dejal še, da bo predlagal, da testiranje dvolastnikov, šolnikov, učencev in ostalih, ki dnevno prehajajo zahodno mejo, ne bi bilo več obvezno.

V dobrem mesecu in pol testiranj se je po njegovih besedah namreč izkazalo, da ni prav velike nevarnosti, da bi omenjeni predstavljali veliko tveganje za širjenje okužb.

Morebitnih sprememb režima na meji Hojs še ni podrobneje pojasnjeval. Je pa potrdil, da se zdravniška stroka posvetuje o tem, ali bi bil en odmerek cepiva AstraZenece lahko dovolj za prehod meje. Za tiste, ki so bili enkrat že cepljeni in so pozneje covid-19 preboleli, pa drugi odmerek cepiva ne bi bil potreben, torej bi bili izenačeni s tistimi, ki so prejeli dva odmerka, je pojasnil.

Glede poenotenja pogojev prehajanja meje s Hrvaško se ministra za zdravje z obeh strani meje po Hojsovih besedah še intenzivno dogovarjata.

Verjame, da zadržkov za takšen dogovor, kakršne je hrvaška stran imela še pred časom, zdaj ne bi smelo biti več, saj se epidemiološka slika v Sloveniji v zadnjem obdobju izboljšuje, še piše STA.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
SOBA (nepreverjen)

Financiranje od STEFKA KURALT VIDAMAR  
PODPORA TEM, KI POTREBUJEJO
V primeru kakršnih koli težav ali finančnih težav se obrnite na STEFKA KURALT VIDAMAR in ne boste razočarani, ta velika dama mi je pravkar pomagala z zneskom 35.000 €.
Bogu se zelo zahvaljujem, ker me je postavil na mojo pot.
Zahvaljujoč tej majhni količini sem lahko odplačal dolg in izboljšal življenjski standard.
POGOJI: Morate biti 100% Slovenci.
E-naslov: [email protected]
Hvala vam

Ragnar The King (nepreverjen)

Kdo še te upošteva totega pajaca.

Starejše novice