Po številnih odpuščanjih so v kidričevskem podjetju Boxmark Leather zdaj na obzorju spet nova. Bi delo lahko izgubila večina tam zaposlenih delavcev?

Po poročanju Radiotelevizije Slovenija naj bi v podjetju Boxmark Leather razmišljali o zaprtju proizvodnega obrata v Kidričevem in o selitvi proizvodnje na Balkan.

Ali informacije držijo, smo skušali preveriti pri upravi Boxmarka, a konkretnih odgovorov nismo dobili. Napovedi zaprtja kidričevskega obrata v podjetju sicer niso potrdili, a tudi ne zanikali.

Generalni direktor Boxmarka Marjan Trobiš je povedal le: »V zadnjih letih smo se v podjetju odločili, da se bomo poglobili na področju nove in sodobne tehnologije ter naše kompetence usmerjali na projekte z višjo dodano vrednostjo. K temu štejemo tudi področje raziskav in razvoja.«

V istem obdobju so prevetrili vse tekoče projekte, je dodal Trobiš: »Odločili smo se, da prestrukturiramo način našega poslovanja v to smer, da se poslovimo od programov, ki ne dosegajo določene dodane vrednosti.«

Katere programe je bolje ukiniti?

V Boxmarku so napovedali, da se bodo glede na trenutno situacijo avtomobilskega trga v svetu potrebne količine selektirale in zmanjševale.

»Vse večji stroški dela, ki rastejo hitreje kot produktivnost, so seveda ključni razlog za razmišljanje, kateri programi dosegajo naša in kupčeva pričakovanja ter katere programe je bolje ukiniti,« je razložil direktor Boxmarka.

V preteklih letih so v kidričevskem Boxmarku sicer dosegli nova naročila tudi iz drugih panog, a so ta po njihovih besedah vezana na nove in sodobne tehnologije izdelave ter niso več tako delovno intenzivna. Nekatere procese tako ukinjajo, na drugi strani pa nove povečujejo.

Sindikat je s prestrukturiranjem že seznanjen

V podjetju Boxmark Leather so na Zavod za zaposlovanje preventivno že predali Program presežnih delavcev, o nameri prestrukturiranja so že obvestili tudi sindikat.

»O samem številu presežnih delavcev se je v tem trenutku preuranjeno pogovarjati. V prvem koraku preglejujemo programe in procese, ki jih bomo v prihodnje opravljali, ter potrebno število zaposlenih za zapolnitev teh potreb. Vse nadaljnje korake, kot tudi dokončno število presežnih delavcev, bomo seveda dogovorili s sindikatom,« je napovedal direktor podjetja Boxmark Leather.

Spomino: v podjetju Boxmark Leather so konec lanskega leta že ukinili proizvodni obrat v Murski Soboti. Delo je takrat izgubilo 186 delavcev, od tega se jih je nato 14 zaposlilo v obratu v Kidričevem.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Traktor7676 (nepreverjen)

Nič se niste odločili. Stare delavce izkoriščate mečete na cesto in dajete minimalke za nadure. Uvažate pa izbeglice ki jim obljubite lepo plačo a nimajo izkušenj. Zato trpi kvaliteta posledično je več odpada in manj naročil. A direktorje boli k. Saj majo plačo.

Starejše novice