Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 je sodelovala tudi namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager, ki je predstavila aktualno epidemiološko stanje v državi.

Po besedah namestnice predstojnika Centra za nalezljive bolezni v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Nuške Čakš Jager beležijo porast primerov covid-19 po celi Evropi.

Incidenca v Sloveniji je zrasla na 68,4. Povečuje se število primerov med zdravstvenimi delavci in v domovih za starejše občane.

»V septembru opažamo, da imamo veliko okuženih med zdravstvenimi delavci in sodelavci,« pravi Čakš Jagerjeva.

Napovedovati, kaj nas čaka v naslednjih dneh, tednih, mesecih je po besedah Čakš Jagerjeve težko oziroma sloni na tem, kako se bomo obnašali in spoštovali ukrepe

VIR: NIJZ

Nadzor nad zasebnimi druženji?

Največjo rast primerov zaznavajo v starostni skupini od 45 do 54 let. Ker se okužbe širijo predvsem zaradi zasebnih druženj, kot so zabave in rojstni dnevi in drugih večjih dogodkov, bi očitno lahko prišlo do nadzorovanja le teh. 

Vladni govorec Jelko Kacin na današnji tiskovni konferenci na vprašanje, ali bodo pristojni inšpekcijski organi nadzorovali tudi zasebna druženja, ni dal konkretnega odgovora. Dejal je, da bo javnost seznanjena s tem, ko bo čistopis petega svežnja protikoronskih ukrepov.

»Ko bomo predstavili čistopis petega svežnja protikoronskih ukrepov, vam bomo odgovorili tudi na to vprašanje. Vsekakor želimo zagotoviti pravno podlago, da bi se prevelika druženja omejila tudi na zasebnih zemljiščih in bi bil tudi omogočen dostop oziroma nadzor nad spoštovanjem take odločitve,« pravi Kacin.

Kacin dodaja, da se ne povečujejo policijska pooblastila, ampak gre za različne inšpekcijske organe in si menda ne smemo privoščiti takih sivih lis, če se želi zamejiti virus. 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vanek76 (nepreverjen)

Če de pa tou, te je pa ta vlada glih tak gnila kak ova od Šarca pa enaka tistim homo gnilobam ka so v opoziciji. Te na naslednje volitve več nejden, ka neman več za koga voliti. Tou san napisal svoje osebno mišljenje, če sem pa koga užalil si je pa sam kriv za to.

Vanek76 (nepreverjen)

Zdrav človek razmišlja o zdravju, bolan človek pa o bolezni. O čem vi razmišljate?

Starejše novice