Po tem, ko je Mestna občina Maribor želela prodati za 6.500 evrov izjemno zgodovinsko pomemben kiosk, ki stoji pri Starem mostu, so se pričele polemične razprave.

Številne občanke in občani so se oglasili s predlogom, naj Mestna občina Maribor stare trafike ne proda, ampak ji ponovno vdihne življenje. Znani mariborski podjetnik Marko Novak je nato ponudil, »da bi v skladu z usmeritvami Zavoda za varstvo kulturne dediščine poskrbel za prenovo trafike«, ki pa bo s programom sodila pod okrilje Muzeja narodne osvoboditve. Kako daleč je trafika s prenovo, smo preverili na Mestni občini Maribor.

Drži. Obnovo trafike bo financiral mariborski podjetnik.

»S strani Marka Novaka, znanega mariborskega podjetnika, je bila podpisana donatorska pogodba, s katero kot donator prevzema v svoje breme obnovo trafike na Trgu revolucije. S to donacijo bo objekt trafike obnovljen skladno z zahtevami spomeniškega varstva,« na vprašanja Mariborinfo odgovarjajo z Mestne občine Maribor.

S trafiko bo upravljal Muzej narodne osvoboditve

»Za trafiko na Trgu revolucije je predvideno, da po obnovi preide v upravljanje Muzeja narodne osvoboditve Maribor, ki bo pripravil oziroma usklajeval pripravo programov ter koordiniral njihovo izvajanje v nekdanji trafiki,« so o prihodnosti trafike še povedali na Mestni občini Maribor.

»Notranjost trafike bi obnovili tako, kot je bila nekoč; prodajali bi se časopisi in vse, kar v trafiko sodi. Prodajale bi se tudi knjige oziroma literatura o Mariboru. Imeli bi tudi zgodbarno – tam bi se pripovedovale zgodbe, okoli te trafike pa načrtujemo tudi mesto, kjer bi se lahko bralo in srečevalo,« je za Mariborinfo povedala direktorica Muzeja narodne osvoboditve Aleksandra Berberih Slana.

Občina dodatnih sredstev za trafiko nima

Mestna občina Maribor ob tem še dodaja, da ne načrtujejo dodatnih vlaganj v zgodbo stare trafikarnice, so pa napraskali denar za sofinanciranje delovnega mesta za polovični delovni čas za pripravo in koordiniranje programov v trafiki.

»Finančno v proračunu zaradi omejitev sredstev pri nobenem od javnih zavodov nismo mogli načrtovati dodatnih sredstev za nove programe. V primeru Muzeja narodne osvoboditve pa so sredstva, s katerimi Mestna občina Maribor izpolnjuje svojo zakonsko obveznost sofinanciranja k državnim sredstvom za delovanje zavoda, ker je Ministrstvo za kulturo večinski financer muzeja, v primerjavi z realizacijo v 2018 zrasla za 5,58 odstotkov. Rast sredstev je v celoti namenjena rasti sredstev za stroške dela, znotraj katerih Mestna občina Maribor omogoča muzeju odprtje novega delovnega mesta za pripravo in koordiniranje programov v trafiki za polovični delovni čas od oktobra dalje,« pojasnjujejo.

Dodajajo še, da je »Mestna občina Maribor Muzeju narodne osvoboditve Maribor v sklopu pogodbe o rednem financiranju za leto 2019 zagotovila sredstva za pokritje materialnih stroškov delovanja trafike in tudi nekaj sredstev za pripravo in izvajanje programov«.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Sendvić in šal (nepreverjen)

Občina nima denarja za obnovo trafike, ima pa neomejeno denarja za županove pomočnike in svetovalce. Poglej to platno okrog odra, po tem se že vidi da smo 50 let za EU, v razvitih deželah mora biti na platnu slika obnovljene trafike.

Bombek (nepreverjen)

Da občina nima denarja za tako mali zgodovinski objekt je res žalostno a ne..! Namesto 4 podžupanov denar za ta objekt in župan bi tudi sam lahko kaj prispeval a ne..! Plačo ima dovolj veliko..! Saj je pred volitvami vedno trdil za mesto Maribor in ljudi, ki je zdaj ta solidarnost..?

Starejše novice