Slika je simbolična (foto: Bobo).
Državna volilna komisija o skrajšanju roka za sprejem poročila o izidu referendumskega glasovanja.

Državna volilna komisija bo danes odločala o skrajšanju roka za sprejetja poročila o izidu referendumskega glasovanja o zakonih o vladi, o RTVS in o dolgotrajni oskrbi. Volivci so namreč na nedeljskem referendumskem glasovanju zakone večinsko podprli, zato čakanje na izračun zavrnitvenega kvoruma za sprejetje poročila ni več relevantno.

Člani Državne volilne komisije bodo tako razpravljali o predlogu sklepa, po katerem bi lahko sprejeli poročilo o izidu glasovanja brez čakanja na izračun zavrnitvenega kvoruma.

To bi bilo po predlogu možno v primeru, da bi osmi dan po dnevu referendumskega glasovanja in upoštevanih glasovih po pošti iz Slovenije in tujine ugotovila, da je več volivcev glasovalo za kot proti in da število umrlih državljanov z volilno pravico od dneva sestave volilnih imenikov do zaključka glasovanja ne bi moglo bistveno vplivati na izid referenduma.
 

Državna volilna komisija namreč zdaj čaka 47 dni od dneva glasovanja do sprejema poročila o izidu glasovanja, saj čaka na podatke o številu tistih volivcev, ki so umrli od dneva sestave volilnih imenikov do zaključka glasovanja.

Takšna praksa se je do sedaj po sklepu Državne volilne komisije iz leta 2015 uporabljala tudi v primerih, ko iz rezultatov referendumskega glasovanja izhaja, da se je večina volivcev, ki so veljavno glasovali, izrekla za, in ne proti.

Uradne rezultate referendumov naj bi sicer Državna volilna komisija v skladu s sedaj veljavnim rokovnikom zaradi ugotavljanja kvoruma sprejela šele 24. januarja, kar bi lahko povzročilo predvsem preglavice v primeru zakona o dolgotrajni oskrbi, ki naj bi v veljavo stopil s 1. januarjem 2023.

Če bo Državna volilna komisija danes potrdila omenjeni sklep, pa bi tako vsi trije zakoni lahko v veljavo stopili še pred iztekom letošnjega leta.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
peder-pederović (nepreverjen)

pa to jim jaz že ves ćas pravim

Starejše novice