V Mariboru so aprila odprli prostore urada vlade za demografijo. Četudi je urad formalno začel delovati oktobra lani, pa naj bi sedaj, še preden bi lahko predstavil ukrepe za popravo demografske slike, prenehal s svojim delovanjem.

Urad za demografijo je vlada z odlokom ustanovila oktobra 2020, konec aprila pa so v Mariboru, natančneje v objektu nekdanje Probanke na Trgu Leona Štuklja, slovesno odprli prostore urada.

Urad za demografijo je vlada po besedah Danila Lončariča, vršilca dolžnosti direktorja urada, ustanovila »za spodbujanje, koordiniranje in usmerjanje aktivnosti demografskega preporoda Slovenije«. 

»Spoprijemanje z demografskimi spremembami in demografskimi izzivi, ki jih doživljamo v tem času in ki nas čakajo v prihodnje, mora biti strateško, celostno in vztrajno,« meni Lončarič.

A bo sedaj nova vlada pod okriljem premierja Roberta Goloba sprejela odločitev, kaj točno se bo zgodilo z uradom za demografijo. Da gre ob ustanovitvi urada za slab primer decentralizacije, je Golob sicer poudaril na nedavnem obisku Maribora, kjer pa je za dober primer navedel Agencijo za energijo.

Tako naj bi sedaj po poročanju medija N1 bila na mizi dva predloga.

Pripojitev ali popolna ukinitev urada?

Prva rešitev je ta, da bi vladni urad za demografijo pripojili novemu ministrstvu za solidarno prihodnost, ki ga bo vodil koordinator Levice in trenutni minister za delo Luka Mesec.

Na mizi pa je še en predlog, in sicer, da bi urad za demografijo ukinili, kaj bi se naj zgodilo ob ustanavljanju novih ministrstev. Kot poroča portal N1, je to trenutno najbolj verjeten scenarij.

»Urada, ki ga je vlada Janeza Janše ustanovila za spodbujanje konservativne politike rodnosti ter tradicionalnih vrednot očetovstva in materinstva, ne potrebujemo,« so za N1 pojasnili na ministrstvu za delo.

Tako je po njihovem mnenju trenutno ključni problem ta, da 41.000 mladoletnih otrok ter 97.000 upokojencev živi pod pragom tveganja revščine.

»Namesto krepitve konservativnih družinskih politik zato potrebujemo krepitev progresivnih socialnih politik za odpravljanje revščine in zagotavljanje dostojnih pokojnin,« so jasni na ministrstvu.

Za odgovore smo se obrnili na namestnico direktorja Jasmino Opec Vöröš, ki nas je usmerila na vršilca dolžnosti Danila Lončariča, a se na naše klice za zdaj še ni odzval.

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jazens (nepreverjen)

»Namesto krepitve konservativnih družinskih politik zato potrebujemo krepitev progresivnih socialnih politik za odpravljanje revščine in zagotavljanje dostojnih pokojnin,« so jasni na ministrstvu."

Z drugimi besedami: "Delovne Slovenske družine niso dobrodošle. Manjšine s kupom otrok in na socialni pomoči so."

Mbb (nepreverjen)

Misli s svojo glavo . Ne zaupaj temu kar ti je Janez naročil .

In reply to by Jazens (nepreverjen)

Ddt (nepreverjen)

Kje pa to piše?

In reply to by Jazens (nepreverjen)

gostja (nepreverjen)

»Urada ne potrebujemo«, uvoz bomo dodatno sprostili, ograje smo pričeli odstranjevati, itd.

In reply to by Jazens (nepreverjen)

Mbb (nepreverjen)

V Mariboru ne potrebujemo klerofašistov in pedofilov.

Zdravko Lajh (nepreverjen)

Torej si ti komifašist?

In reply to by Mbb (nepreverjen)

pohorskisvizec

Primitivec si Mbb!

In reply to by Mbb (nepreverjen)

Mbb (nepreverjen)

Preberi si kaj so drugi zapisali o Primcu in njegovem gibanju Za naše otroke gre

insekt (nepreverjen)

Ne potrebujemo demografskega sklada, potrebujemo pa ministrstvo za solidarno prihodnost? Če mene vprašate je oboje larifari, lahko tudi to "ministrstvo" ukinejo, saj še Mesec sam ne ve kaj bo tam počel. Škoda edino, da smo se spet obrnili k centralizaciji države, naj v Ljubljani kaj ukinejo ali premestijo v Mb.

Zdravko Lajh (nepreverjen)

LOGIKA je ta, da bodo ti kulfrajhajtarji uvozili milijon muslimanov, pa bo slovenska demografija rešena (vsaj številčno) - in torej res na potrebujemo urada. Lahko pa namesto tega urada ustanovijo Urad za izseljevanje Slovencev v demokratične države....

Neviden (nepreverjen)

Izbira kot torej"ali boš z nami lagal in in nas podpiral ali pa te odrežemo"aha,to je torej svoboda. Razumemo.Ljudje božji ,če še niste opazili kako ste nasedli SVOBODI IMENA .Svoboda bo "samo ne za ljudstvo.Pamet v roke in vglavo,ta vlada je past za ljudstvo in čas je da se jo neha podpirati še preden nad začne resno jeba......ti.

Surfeiter (nepreverjen)

Lončarić? Opet zagorac!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice