Foto: Jure Banfi
Mestna občina Maribor se je priključila izvajanju evropskega projekta Prihodnja mesta Jugovzhodne Evrope, v okviru katerega išče možne rešitve za podnebno nevtralnost.

V projektu sodelujejo še Križevci, Niš, Sarajevo in Skopje, ki so si za cilj postavili izboljšanje kakovosti bivanja svojih prebivalcev in zaviranje podnebnih sprememb.

Podžupan Mestne občine Maribor Samo Peter Medved je na včerajšnji predstavitvi projekta izpostavil, da že intenzivno delajo na različnih področjih, omenjeni projekt pa je še eno od prizadevanj za prijavo na razpis Evropske unije za uvrstitev Maribora med sto podnebno nevtralnih mest do leta 2030.

Ozelenitve, umikanje prometa in kolesarske steze

Med že tekočimi ukrepi za dosego tega cilja in posledično izboljšanje kakovosti življenja v mestu je navedel dodatne ozelenitve posameznih delov mesta, umikanje prometa iz mestnega jedra in izboljšanje pogojev za kolesarjenje. Letos se je občina prijavila tudi na razpis za sofinanciranje nakupa dveh električnih avtobusov, v prihodnje pa med drugim načrtujejo omejitev prometa na Starem mostu le na javni potniški promet in taksije.

»Želimo se pridružiti naprednim urbanim okoljem, ki so prepoznala prednosti intenzivnega sodelovanja občine, raziskovalnih organizacij in industrije pri zagotavljanju kakovostnih življenjskih pogojev in tehnološkega razvoja,« je dejal. Dodal je, da bi radi območje nekdanjih zaporov KPD, kjer je sedež Regionalne razvojne agencije Podravje Maribor, razvili v osrednji tehnološki center v mestu.

Izvajalec aktivnosti projekta Prihodnja mesta Jugovzhodne Evrope je podjetje za urbanizem in projektiranje ZUM, ki se je leta 2018 z ministrstvom za okolje in prostor prijavil na sedemletni projekt Life Care for Climate, katerega temeljni cilj je skrb za podnebje.

»Znotraj tega projekta pokrivamo področje zelene mestne logistike, projekt Prihodnja mesta Jugovzhodne Evrope pa je za nas priložnost, da integriramo znanja, ki smo jih v okviru zelene logistike že pridobili, z merili, standardi, principi načrtovanja mest z namenom, da se zagotovi boljše bivalno okolje,« je povedala direktorica ZUM Marinka Konečnik Kunst.

Iz projekta dobi vsako od sodelujočih mest okoli 100.000 evrov. »Temeljni namen je pripraviti prostorske mehanizme, neke vzorčne modele ali pilotne projekte, zato da bo omogočeno doseganje ciljev podnebne nevtralnosti v teh mestih,« je dodala.

V Mariboru bodo med drugim delali na projektih preučitve možnosti za postavitev sončne elektrarne ter projektiranja multimodalnega vozlišča na območju tako imenovanega železniškega trikotnika.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice