Foto: TIC Slovenska Bistrica
Občinski svet občine Slovenska Bistrica bo prihodnji teden obravnaval pobudo, da bi njihova občina pridobila status mestne občine.

Predlog je v zakonodajni postopek ob podpori svoje stranke že vložila poslanka SDS Karmen Furman, ki meni, da bi mestu takšen status omogočal boljši dostop do finančnih virov za projekte lokalnega pomena.

Občina lahko status mestne občine v skladu z zakonom o lokalni samoupravi pridobi, če je na njenem območju najmanj 20.000 prebivalcev in 15.000 delovnih mest ter je gospodarsko, kulturno in upravno središče širšega območja.

Status ji dodeli državni zbor s sprejetjem zakona, pred katerim referendum ni potreben.

Kot ob tem poudarjajo pobudniki, so ne glede na omenjene kriterije v Sloveniji v preteklosti podelili status mestne občine tudi nekaterim z manjšim številom prebivalcev.

Mestna občina Slovenj Gradec ima okoli 16.600 prebivalcev, Murska Sobota pa okoli 18.680 prebivalcev. Občina Slovenska Bistrica, ki je z 260 kvadratnimi kilometri celo med največjimi v državi, po drugi stani šteje okoli 25.900 prebivalcev.

Občina predstavlja upravno središče med Pohorjem in Halozami

Občina po njihovem mnenju predstavlja gospodarsko, kulturno in upravno središče med Pohorjem in Halozami ter tesno povezuje najmanj štiri občine - poleg bistriške še občine Poljčane, Makole in Oplotnico.

Poudarjajo zlasti velik gospodarski pomen občine, ki v podjetjih, kot so Impol in še nekatera druga, zaposluje številne delavce iz drugih krajev in tujine.

Hkrati v občini želijo poskrbeti tudi za enakomeren razvoj tako mesta kot podeželja. Njihov cilj je biti razvita slovenska občina, hkrati pa ohraniti zeleno in čisto naravo podeželja, skrbeti za svoje naravne in kulturne danosti ter se usmerjati v razvoj turizma. S pobudo za dodelitev statusa mestne občine želijo zasledovati vizijo razvoja občine tudi v prihodnje.

To so želele že nekatere druge občine 

V preteklosti je namero postati mestna občina izrazilo že več lokalnih skupnosti, med drugim Piran, Ravne na Koroškem, Domžale, Radovljica, Idrija, Škofja Loka, Brežice in Krško, a je doslej le slednji uspelo prepričati dovolj veliko število poslancev in je od lani mestna občina.

V Sloveniji je trenutno dvanajst mestnih občin, in sicer Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Novo mesto, Koper, Ptuj, Murska Sobota, Slovenj Gradec, Nova Gorica, Velenje in Krško.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

salas bre

Mbb (nepreverjen)

Mariborčani bomo izbrali župana za svojo občino DESNI BREG DRAVE . Župan je pozabil na nas zato bomo imeli svojo občino in župana .

Surfeiter (nepreverjen)

Med Halozami in Pohorjem? Bravo Karmen Furman, zdaj pa si zaslužiš en nateg! Pazi, med temo in meglo ...

Pecnik Suzana (nepreverjen)

Pozdravljeni, ponudba posojila med resnimi in poštenimi posamezniki v 72 urah.
Za vse vaše finančne težave sem vam še naprej pripravljen pomagati. moj kredit je odprt za posameznike in podjetja, ki so sposobni spoštovati pravico do financiranja in pogodbo, ki jo bomo morali podpisati. kontaktirajte me po e-pošti: [email protected]

Starejše novice