Na Mestni občini Maribor je potekal sestanek med županom Sašo Arsenovičem in ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandro Pivec, na katerem so obravnavali številne teme, ki so pomembne za razvoj mesta.

Predstavniki Mestne občine Maribor so se danes sestali z vodstvom ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Na delovnem sestanku so obravnavali več tem, med drugim zahodno obvoznico, mestne vinograde, obrambo pred točo z letali in spremembo zakona o zaščiti živali.

Kot je poudaril župan Saša Arsenovič je na področju kmetijstva v občini veliko izzivov, med katerimi so nekateri dolgi že več deset let. Na eni strani moramo razmišljati, da ohranimo zelene, kmetijske površine, ki so pomembne za samooskrbo. Za razvoj mesta potrebujemo tudi infrastrukturne projekte, kjer sta pomembni zlasti zahodna in južna obveznica kot tudi sprememba občinskega prostorskega načrta.

»Z dobro voljo in znanjem bomo našli rešitve na vseh področjih,« je dodal Arsenovič. 

Aleksandra Pivec je dodala, da so na sestanku razgrnili probleme, kjer se zatikajo postopki pri iskanju rešitev: »Kar nekaj vprašanj je bilo povezanih s prostorskimi rešitvami. Veliko govora je bilo na temo iskanja rešitve zahodne obvoznice, govorili smo tudi na temo Piramide, kot zelo aktualne in pereče problematike.«

Poudarila je, da je v interesu države, da se na tem delu Maribora ohranijo kmetijske in vinogradniške površine, ki služijo razvojnim potrebam občine, in da ima občina na tem področju dobre načrte.

Dotaknili so se tudi sprejema občinskega prostorskega načrta, kjer se je zataknilo pri iskanju nadomestnih kmetijskim zemljišč v sorazmerno majhnem obsegu: »Smo pa tukaj našli možnosti, da najdemo rešitev ter da postopke pohitrimo, da bo občina Maribor lahko nadaljevala s postopki sprejemanja občinskega prostorskega načrta.«

Govorili so tudi o brezplačnih medkrajevnih prevozih za upokojence. »Mi smo podali pobudo, da bi se tovrstna možnost zgodila tudi v dveh mestnih občinah, kjer so mestni prevozi opredeljeni kot obvezna gospodarska dejavnost. Smo mnenja, da se pripravi neka skupna rešitev, po kateri bi država zagotovila večji delež sredstev, pri tem pa bi prosili tudi za pomoč občine,« je povzela Pivčeva.

Pivčeva je dodala, da se sama izredno dobro zaveda pomena razvoja takšnih regijskih središč, kot je Mestna občina Maribor. 

Kot je povedal Arsenovič so se na sestanku dogovorili, da obramba s točo zaenkrat ostane takšna, kot je. »Treba je razmišljati po vzoru drugih držav o ustanovitvi sklada, ki ne bo nujno financiran le s strani države. Zaenkrat ni sprememb, dolgoročno pa bomo morali o njih razmišljati.«

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Cas leti...stejejo rezultati in ne slikanje?
Kje je demografki sklad s sedezem v Mb?

Kritik (nepreverjen)

Če sem prav razumel mislim,da je Pivčeva omenila mestno vinogradništvo kot trend in posel za MB ? Torej Pekrsko gorco bomo umestili na Glavni trg ? Piramida in Kalvarija sta propadla zaradi politične nečimrnosti ?

. (nepreverjen)

tota lahko ma enega zaposlenega kot svetovalca za modo

Starejše novice