Napredek in razvoj nam prinašata tudi precej zastrašujoče izzive. Kje oziroma kaj bomo sploh delali, če bomo morali tekmovati s stroji in umetno inteligenco?

Raziskava Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj kaže, da bi avtomatizacija v naslednjih 15 do 20 letih lahko pomenila ukinitev tudi do 14 odstotkov delovnih mest v državah te organizacije, 32 odstotkov delovnih pa se bo verjetno močno spremenilo. V Sloveniji je tveganje celo višje od povprečja, piše STA.

V Sloveniji bo izginila kar četrtina poklicev

Po ugotovitvah OECD, ki zajema 36 držav, se je obseg naročil industrijskih robotov v zadnjem desetletju potrojil, že do prihodnjega leta pa se bo predvidoma početveril. Prav tako so se v preteklem letu podvojila zasebna vlaganja v umetno inteligenco.

V prvi vrsti bo avtomatizacija zajela poklice, ki ne zahtevajo kompleksnejših veščin. Z njo bodo ob izginjanju obstoječih poklicev resda nastajale tudi nove karierne poti, a te bodo terjale drugačne spretnosti in znanja, s katerimi pa predvsem nekateri starejši delavci ne razpolagajo.

V prihodnjih 15 do 20 letih bi v Sloveniji zaradi avtomatizacije lahko bilo ukinjenih približno 25 odstotkov delovnih mest, 27 odstotkov pa se jih bo najbrž precej spremenilo, ocenjujejo v OECD.

Pozivi k spremembam izobraževalnega sistema

Z izzivi prihodnosti se lahko najbolje spopademo z ustreznim znanjem. Eden ključnih ukrepov naj bi tako bile spremembe izobraževalnega sistema, ki bodo zaposlenim omogočale fleksibilnost in pripravljenost na vseživljenjsko učenje.

Nov izobraževalni sistem bi torej zaznamovalo pridobivanje različnih veščin postopno in nenehno – ne le v času šolanja.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice