Predsednik Borut Pahor je nagovoril mlade Mariborčane. Kot pravi, je od nas odvisno, ali bo naša država doživela prerod ali zaton.

Na včerajšnji mednarodni dan študentov je prostore mariborske univerze na pobudo Mladinskega sveta Maribor obiskal predsednik republike Borut Pahor. Spregovoril je o “renesansi in zatonu Evropske unije”, kakor je bil tudi naslovljen včerajšnji dogodek. Slednji poteka v okviru projekta Od Maribora do Bruslja, ki spodbuja politično participacijo mladih.

Pravilno je stati ob strani Nemčije in Francije

Včerajšnji govor predsednika Boruta Pahorja je zadeval vse nas, predvsem pa mlade. V svojem govoru o prihodnosti Evropske unije je poudaril, da je zelo pomembno, na kateri strani Evrope bomo Slovenci v bodoče. Vse do konca petdesetih let je Evropa preko evropske ideje združevanja doživljala svoj razcvet. Sedaj živimo v negotovih časih, zato je zelo pomembno, da bomo v pravem času na pravi strani, to je na strani držav, katerih načelo je povezovanje in ne razdruževanje.

“V kolikor pride do razvrščanja držav, moramo biti v skupini z Nemčijo in Francijo,” razlaga.

Naše usode ne smemo prepustiti naključju

Vsekakor pa naša usoda, usoda Slovencev, ne sme biti odvisna od naključij. Zaveda se namreč, da smo mladi še vedno precej odprti za spremembe in lahko še vedno spremenimo obstoječi status quo. Mladi se za boljši jutri moramo angažirati sami, a ne z opazovanjem, pač pa dejanji.

“Tudi od vas je odvisno, kje bomo pristali Slovenci,” je mlade v dvorani nagovoril predsednik naše države.

Bomo na strani stare, neefektivne ali nove, progresivne politike?

Glavno vprašanje včerajšnjih pogovorov, v katerem so sodelovali tudi mladi, je to, ali nas v Evropski uniji čaka renesansa ali zaton. Slednjega lahko dopustimo le s podleganjem populizu, nacionalizmu in starih geopolitičnih nazorih – slednje je, po besedah predsednika, pot v našo pogubo. Na drugi strani imamo renesanso oziroma prerod. Za slednje se moramo povezati s progresivnimi politikami, ki bodo okrepile evroobmočje.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice