Letališče Edvarda Rusjana Maribor je danes obiskala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, ki si je ogledala infrastrukturo in se seznanila z vodstvom novih upravljavcev.

»Po eni strani sem zadovoljna, po drugi pa žalostna,« je uvodoma povedala Bratuškova in s tem merila na kakovostno infrastrukturo, ki zadnja leta sameva.

»Vesel sem, ker smo na ministrstvu zagotovili, da letališče tudi po zapletih z najemnikom obratuje. Žal pa mi je, da od velikopoteznih načrtov in sanjskih obljub kitajskega najemnika ni ostalo tako rekoč nič,« je dejala in ob tem izrekla zahvalo vsem na ministrstvu, DRI-ju in zaposlenim na letališču, ki so sodelovali pri postopku menjave upravljavca.

Želja po oživitvi letališča

Ministrica za infrastrukturo si želi, da bi mariborsko letališče izkoristilo vrhunsko infrastrukturo, ki jo ima, in ponovno zaživelo. Dotaknila se je tudi težav, ki jih sicer sama vidi kot izzive, v zvezi z opozorilnimi tablami in prepričanju bivših najemnikov Aerodroma Maribor, da služnost poti in parkirišča ni urejena tako kot bi morala biti.

»Želela bi si, da kitajski lastniki s svojimi ravnanji ne škodujejo Republiki Sloveniji, mariborskemu letališču in omogočijo, da najdemo dolgoročno rešitev,« je dejala in ponovno poudarila, da DRI z letališčem upravlja zgolj začasno, do konca leta 2020.

»Nikakor si ne znam predstavljati, da bi nekdo v tej državi preprečil dostop do državne infrastrukture. Tukaj je tudi mejni prehod, policija in ostale službe, služnost pa je urejena. V kolikor bo prihajalo do zapletov, se bodo urejali po pravni poti,« je še poslala sporočilo kitajskim investitorjem.

Koncesija edina izbira

Zaradi kratkoročnosti DRI-jevega upravljanja z letališčem bodo morali na ministrstvu hitro začeti s postopki za iskanje dolgoročne rešitve. »Prepričani smo, da je poiskati koncesionarja edina prava pot,« je povedala Bratuškova, a dodala, da bo do takrat potrebno urediti vse izzive, ki trenutno tarejo letališče.

»Stvari na tem letališču se odvijajo v pravo smer,« je optimistična. »Izkoristiti je treba priložnost za ta konec Slovenije.«

Stroški upravljanja DRI z letališčem bodo v tem letu znašali 400 tisočakov, v prihodnjem letu pa 1,1 milijona evrov. »Delamo tudi zato, da ni treba vračati evropskih sredstev. A naša glavna želja je, da letališča zaživi,« je dejala in na očitke o skoraj enakih stroških kot bi znašala kazen Evropske komisije odgovorila: »Raje dam plače zaposlenim, kot pa vračam Evropi.«

Vsa oprema v lasti države

Vodja letališča Smiljan Kramberger je poudaril, da težav zaradi opozorilnih tabel ni in da letališče obratuje brez nevšečnosti. Znatnega povečanja prometa na račun menjave upravljavca sicer ne pričakujejo.

»Nimamo še konkretnih analiz, proučujemo še situacijo. Več o naših načrtih bomo povedali v prihodnjih mesecih,« je dejal in poudaril, da je vsa oprema služb, ki delujejo na letališču, v lasti države.

Direktor DRI Jurij Kač je poudaril, da so aktivnosti trenutno usmerjene v vzpostavitev osnovnega delovanja letališča in njegovo stabilizacijo. »V začasnem obdobju ne pričakujemo drastičnih povečanj obsega delovanja, si bomo pa potrudili dobiti čim več prometa.«

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Spellbound Dizzy (nepreverjen)

Pa kdo odgovorno nosi vso to kitajsko megalomansko idejo o giga mariborskem letališču? Kdo je v bližnji preteklosti 25. krat potoval z delegacijami na Kitajsko? To vemo. Koliko je bilo tu korupcije pa se molči. Na žalost v Sloveniji noben (ali skoraj), ne odgovarja za svoja koruptivna dejanja. Žalostno. In tako se bo razprodaja Slovenije nadaljevala....

Ce pa drzavo u… (nepreverjen)

nezakonita in zlocinska mafia

Starejše novice