Ministrica Alenka Bratušek je napovedala, da bodo hitro cesto skozi Maribor izvzeli iz vinjetnega sistema. Ministrstvo za infrastrukturo bo svoj del naloge opravil še do konca tega leta, je zatrdila.

Boj za odpravo vinjet na hitri cesti skozi Maribor se je v zadnjih tednih zaostril in očitno vendarle obrodil sadove. Čeprav je ministrstvo za infrastrukturo sprva podalo odgovor občini, da za prekategorizacijo država nima sredstev, so pobudniki nato zagrozili z odškodninskimi tožbami.

Izvzem že do konca tega leta?

No, državni organi so zdaj vendarle uklonili in si prizadevajo za čim hitrejši izvzem mariborske hitre ceste iz vinjetnega sistema. Tako je že direktor Direkcije RS za infrastrukturo Damir Topolko zatrdil, da bi se vinjete na hitri cesti skozi Maribor lahko ukinile dokaj hitro. Na obisku v Podravju je to potrdila še ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

»Pripravili bomo uredbo, na ministrstvu za finance pa je, da poišče 45 milijonov evrov, koliko naj bi zdaj po novih ocenah Darsa bil ta strošek,« je povedala ministrica za infrastrukturo. »Naš predlog bo, da bo prenos ceste v državne knjige brezplačen. Kje se bo stvar končala, bomo videli,« je dodala Bratuškova.

Ob tem je pojasnila, da bo ministrstvo za infrastrukturo svoj del naloge naredil že do konca letošnjega leta.

Pravna podlaga za prekategorizacijo že 10 let

Za pobudnike je najbolj sporno dejstvo, da »hitra cesta« skozi Maribor ne izpolnjuje vseh zakonskih pogojev in tako ne bi smela biti v sistemu cestninskih cest. Po besedah Igorja Jurišiča imajo cestninske ceste, razen na posebnih mestih, dva označena prometna pasova in odstavni pas ali odstavne niše na vsakem od fizično ločenih vozišč. 

»Hitra cesta H2 ne ustreza navedenim kriterijem, zato je njena kategorija neustrezna,« so na konkretno pobudo odgovorili na ministrstvu za infrastrukturo.

Z Ministrstva za infrastrukturo so sporočili še to, da so bile s spremembo Uredbe o merilih za kategorizacijo javnih cest v letu 2009 vzpostavljene vse formalne podlage za prekategorizacijo ceste in s tem prenos upravljanja in vzdrževanja te ceste na takratno Direkcijo Republike Slovenije za ceste.

Čeprav že od leta 2009 obstaja pravna podlaga za prekategorizacijo, bo ta očitno izpeljana šele 10 let zatem.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Pesnitev (nepreverjen)

Bravo, bratuškova, res dobra poteza!

Starejše novice