Foto: Ministrstvo za infrastrukturo
Ministrici Alenki Bratušek očitajo, da naj bi posegla v razpis za direktorja družbe SODO.

Ministrica naj bi v razpis posegla z namenom, da umakne aktualnega direktorja in na čelo družbe SODO postavi svojega kandidata. Zato naj bi že prejela prvi poziv k odstopu, poroča Planet TV.

Alenka Bratušek naj bi se osebno vmešala v odprt razpis za direktorja sistemskega operaterja distribucijskega električnega omrežja SODO. Na Planet TV problematizirajo na primer avgustovski vladni sklep, po katerem nadzorniki za imenovanje direktorja potrebujejo soglasje pristojnega ministra in vlade. Zaradi tega jo nekateri že pozivajo k odstopu, poroča Planet TV.

Čeprav je direktorja do zdaj samostojno imenoval nadzorni svet na podlagi javnega razpisa, kar je predvideno tudi v aktu o ustanovitvi sistemskega operaterja prenosnega električnega omrežja Eles, pa je vlada nato sredi odprtega razpisa, to je 14. avgusta, na dopisni seji sprejela spremembo akta o ustanovitvi družbe SODO, ki jo trenutno vodi Matjaž Vodušek.

Razpis za direktorja je bil javno objavljen 2. avgusta, že takrat pa je po informacijah Planet tv ministrica skušala prek predsednice nadzornega sveta Mojce Soža preklicati razpis, a ji to ni uspelo.

Čeprav je direktorja do zdaj samostojno imenoval nadzorni svet na podlagi javnega razpisa, kar je na primer predvideno tudi v aktu o ustanovitvi sistemskega operaterja prenosnega električnega omrežja Eles, pa je vlada 14. avgusta, sredi odprtega razpisa, na dopisni seji sprejela spremembo akta o ustanovitvi družbe SODO, še poroča Planet TV.

Na ministrstvu za infrastrukturo so ob tej spremembi zapisali, da je glede na pomembnost 100-odstotno državne družbe SODO, ki deluje izključno v javnem interesu, njegova dejavnost pa je bistvena za ohranitev ključnih družbenih in gospodarskih dejavnosti v državi, primerno, da ima tudi ustanovitelj in 100-odstotni lastnik pri imenovanju oziroma razrešitvi direktorja družbe določene pravice.

Vlada je zato v vlogi skupščine družbe potrdila spremembo akta o ustanovitvi. Po novem soglasje k imenovanju in razrešitvi direktorja družbe daje vlada kot skupščina, na podlagi soglasja ministrstva, pristojnega za energijo, torej ministrstva za infrastrukturo.

Tako naj bi se še dodatno zagotovilo, da bodo naloge poslovodstva izvedene strokovno, s podporo in zaupanjem vseh organov družbe.

Le dva dni po tej spremembi, to je bilo 16. avgusta, se je na odprt razpis ob aktualnem direktorju Vodušku prijavil še protikandidat, so sporočili na Planet TV.

Zaporedje dogodkov pa kaže, da je ministrica v razpis posegla z namenom, da umakne aktualnega direktorja in na čelo družbe SODO postavi svojega kandidata, so še sporočili.

Prav tako na to kaže tudi to, da je vlada kot skupščina družbe prav danes odpoklicala nadzornika Damirja Ivančića, ki naj se s takim početjem ne bi strinjal. Namesto njega naj bi za obdobje do 13. maja 2023 imenovala Hinka Šolinca, generalnega direktorja za energijo na ministrstvu za infrastrukturo.

Za Planet TV je nestrinjanje s takšno prakso izrazil predsednik strokovnega sveta Združenja nadzornikov Slovenije Gorazd Podbevšek. Prav tako je ogorčenje nad tovrstnimi posegi v korporativno upravljanje izrazil tudi predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Boris Štefanec. Štefanec je napovedal, da bo morala komisija sicer pred morebitno sprožitvijo postopka pridobiti še ustrezno dokumentacijo.

Ministrica Alenka Bratušek je danes napovedala svoj obisk v Mariboru, kjer naj bi si ogledala mariborski železniški postaji, a je obisk odpovedala. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice