Izjavo glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo koronavirusa so podali ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, minister za javno upravo Boštjan Koritnik, vodja svetovalne skupine Bojana Beovič in vladni govorec Jelko Kacin.

Nadaljuje se razprava o sproščanju nekaterih ukrepov po velikonočnih praznikih, Vlada Republike Slovenije je tako ponovno zagnala izvajanje nenujnih zdravstvenih storitev.

Premier Janez Janša je tudi naštel pogoje, ki so potrebni, da lahko začnemo sproščati ukrepe, to so:

  • stopnja reprodukcije okužbe: število oseb, ki jih okuži ena oseba, mora biti daljše obdobje manjše od 1;
  • zagotovljene morajo biti pravne in tehnične možnosti ter zadostne kapacitete za sledenje pozitivnim in možni širitvi virusa;
  • zdravstveni sistem, vključno z oddelki za intenzivno nego, ne sme biti več pod prevelikim pritiskom;
  • zagotovljene morajo biti zadostne kapacitete za testiranje;
  • vzpostavljeni morajo biti delujoči instrumenti za merjenje učinkov tranzicije.

Treba je zdržati še teden dni

Vodja svetovalne skupine Bojana Beovič je dejala, da smo lahko s potekom epidemije v Sloveniji zadovoljni, saj se nam ni zgodilo to, kar se je zgodilo v nekaterih drugih evropskih državah in je zdravstveni sistem vzdržal. Ob tem je opozorila, da se val epidemije še ni povsem končal in spomnila na prej navedene pogoje ter povedala, da je ključno upoštevanje ukrepov.

»Tisto, kar je nemogoče prepovedovati, pa so medsebojni obiski. Zato je ob teh velikonočnih praznikih zelo pomembno, da ta trenutek izkoristimo in zdržimo še kakšen teden,« je pozvala in svetovala razmislek pred vsakim obiskom. 

Ob tem je še dejala, da Nacionalni inštitut za javno zdravje pripravlja natančno analizo umrlih, ki bo dostopna takoj, ko bo pripravljena. Povedala je, da je med umrlimi zaradi koronavirusne bolezni večinoma šlo za starostnike. 

»Če ne bomo kmalu dobili cepiva, je edino, kar nam ostane, da se tiste populacije, ki niso ranljive, prekužijo,« je še ocenila Beovičeva in hkrati izpostavil, da moramo sočasno zagotoviti tudi zaščito ranljivih populacij. Prekuževanje bo do neke mere potekalo, ko bomo odprli šole, vrtce in vse druge dejavnosti, je še dejala. 

Sezonski delavci bodo letos domači

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je poudarila pomen samooskrbe v času epidemije. Krizno obdobje po njegovih besedah namreč močno posega tudi v kmetijski in živilski sektor in to ravno, ko je sezona kmetovanja in del na polju v polnem zagonu. Zagotovila je, da so z nekaterimi ukrepi že pomagali temu sektorju, še več ukrepov pa bo del novega protikorona zakona.

Ob tem ugotavlja, da se kmetovalci soočajo z viški in izrazitim padcem cen določenih kmetijskih proizvodov in pridelkov. To skušajo reševati tako, da povečujejo blagovne rezerve in odkupujejo te viške. Najbolj prizadeti so tisti, ki na trgu delujejo sami in nimajo vzpostavljenih dolgoročnih pogodbenih odnosov, še ugotavlja Pivčeva.

»To izkazuje potrebo po boljši organiziranosti in povezavi v boljše agro-živilske verige. Pozivam vse člane znotraj vzpostavljenih verig, da skušajo ohraniti stabilnosti v pridelavi slovenske hrane in sočasno zasledujejo cilje, da se breme ne prenaša na posamezne deležnike v verigi, ampak da se enakomerno porazdeli,« je povedala ministrica. 

Zaradi zdravstveno-varnostnih zadržkov prihoda tujih delavcev za sezonsko pomoč na poljih letos ne bo oziroma bo močno omejeno, zato Pivčeva poziva državljane Slovenije, da kmetom priskočijo na pomoč.

»Pozivam študente, brezposelne delavce, delavce na čakanju, mlajše upokojence, vse, ki ste zdravi in se lahko gibate. Podajam apel, da vas slovenski kmetje tokrat zares potrebujejo,« je pozvala ministra za kmetijstvo.

Dodatki k plačam že ta mesec

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je spregovoril o dodatku za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije, ki velja za vse v javnem sektorju, ki so v nadpovprečno izpostavljeni tveganju za svoje zdravje oziroma so prekomerno obremenjeni. 

Dejal je, da je končna odločitev o tem, komu pripada dodatek v pristojnosti predstojnika. 

»Naredili bomo vse, da bo do izplačila dodatka prišlo čim prej, po možnosti še pred izplačilom naslednje plače,« je zagotovil Koritnik.

Dodatek bodo torej dobili vsi, ki v teh dneh tvegajo svoje zdravje in življenje, za to, da pomagajo tistim, ki jih je ta epidemija prizadela. Ob tem je minister naštel primere: medicinske sestre, policisti, zaposleni v Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje, negovalke v domovih za starostnike in drugi.

Kacin: Nošenje rokavic ni več obvezno.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Danijeve Zvezde (nepreverjen)

Janez bo naslednji teden zacel sproscati ukrepe, beee beee beee.

DESNIČAR (nepreverjen)

NE PREHITEVAJTE, DA SE VAM NE POVRNE....

Zamot2 (nepreverjen)

Razkuževal boste pa z Ciklonom B

Starejše novice