V državnem zboru na današnji izredni seji potrjujejo sedmi sveženj protikoronskih ukrepov, ki je težak okoli 600 milijonov evrov.

Odbor za finance je včeraj dal zeleno luč že sedmemu zakonu o interventnih ukrepih, ki ga bodo danes potrjevali še poslanci v državnem zboru.

Ukrepi za prebivalstvo in gospodarstvo

Zakon vsebuje nekaj pomembnih ukrepov, ki se bodo dotaknili večine prebivalstva, med drugim prinaša solidarnostni dodatek za upokojence, študente, krizni dodatek za zaposlene in določene bonitete za starše otrok, med drugim 500 evrov pomoči za novorojence, ki so rojeni od 1. januarja 2020 do eno leto po koncu epidemije.

Višje plače si lahko obetajo zaposleni v javnem zdravstvu in socialnem zdravstvu, ki delajo s covid-19 bolniki, verski uslužbenci pa mesečni temeljni dohodek. 

Predlog zakona prinaša tudi dodatne ukrepe za podjetja, med drugim bo država financirala nakup hitrih testov, na voljo bodo posebna posojila z državnim jamstvom, podaljšanje pomoči si obetajo prevozniki, gasilci nadomestilo zaradi izpada prihodkov, vrsta ukrepov pa je usmerjena tudi v kmetijstvo. 

Prisilnega upokojevanja ne bo, o minimalni plači (še) ni govora

Na včerajšnjem odboru za finance je sicer prišlo do določenih sprememb, nekateri amandmaji so dodali določene ukrepe, spet drugi pa so črtali nekatere ukrepe iz predloga zakona. Kot poroča STA, je finančni minister vrednost ukrepov ocenil na do 600 milijonov evrov.

Poslanci so včeraj denimo črtali določbe, ki predvidevajo možnost prisilnega upokojevanja oziroma odpoved delovnega razmerja brez razloga z zaposlenim, ki je dosegel pogoje za starostno pokojnino. Ravno tako so iz zakona umaknili ukinitev sklada za nevladne organizacije, med odmevnejšimi sprejetimi dodatki, pa je tudi pogojevanje koriščenja državne pomoči s spoštovanjem vladnih ukrepov. 

Zamrznitev dviga minimalne plače, kar zahtevajo gospodarska združenja, pa ni bila predmet amandmajev niti na včerajšnjem odboru za finance. Minimalna plača se bo v skladu s predpisi glede ne izračune s 1. januarjem 2021 zvišala na 1024 evrov bruto. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice